Niklas Mattsson och Sven Thorgren på VM i Sierra Nevada Foto: Björn Becksmo

Thorgren: ”Ska komma tillbaka starkare”

Uppdaterad
Publicerad

Sven Thorgren är ett av Sveriges stora medaljhopp i nästa års vinter-OS. Efter att ha dragit axeln ur led tre gånger var han tvungen att operera den för att kunna satsa på medaljerna i OS och X-games nästa säsong.

– Givetvis är OS det stora målet och jag har bra chanser där, säger Thorgren till SVT Sport.

Sven Thorgren är på bra humör när SVT Sport når honom i sjuksängen på Capio Artro Clinic i Stockholm. Han har precis ätit frukost och det är dagen efter hans axeloperation. Högeraxeln fick sig en rejäl smäll efter en krasch i Kläppen i början av veckan. Det var den tredje tuffa smällen som drabbat samma axel på ganska kort tid.

– Första smällen fick jag i Stubai, Österrike för drygt ett och ett halvt år sen. På VM i mars kom den andra då jag fastnade i kicken och landade tungt. Jag tog emot mig med handen och då drog jag axeln lite ur led, säger Thorgren.

Vinterstudion

Snowboardstjärnan satsade på VM-medalj och det såg riktigt bra ut för i sitt andra hopp fick han tävlingens näst högsta poäng. Han gick sen för pallplats i det sista hoppet men missade landningen, föll, skadade axeln och slutade sexa.

Den sista och direkt avgörande kraschen och den som nu framtvingade en operation kom i måndags.

– Jag tränade på ett nytt trick som jag håller på att försöka ställa ner och tog emot mig i landningen.

Lyckad operation

Operationen har gått bra och väntar fyra månaders rehabilitering, om läkaren får bestämma.

– Han säger fyra, jag säger tre, säger Thorgren och skrattar.

Operationen var nödvändig det framgick ganska tydligt på de röntgenbilder som han fick se innan.

– Det handlar att broskringen (labrum) i axelleden hade lossnat och axeln var väldigt instabil. Nu är den fastsydd och allt annat såg bra ut.

Thorgren

Rehabilitering väntar

Det handlar nu om att bygga upp muskler och styrka igen, och att låta ligament och brosk läka i lugn och ro. Han kommer att sköta rehabiliteringen med hjälp av SOK:s läkare, både själv hemma i Monaco och på plats i Stockholm. Men det är inget som oroar honom.

– Jag gick ju igenom en knäoperation förra hösten så jag har ganska bra koll på vad som väntar när det gäller att hålla sig motiverad och sköta sin sjukgymnastik.

Missar premiären

Världscupsäsongen drar igång i augusti med tävlingar i Nya Zeeland och han räknar inte med att vara tillbaka till dess. Planen är att ta det lugnt och komma tillbaka i bästa möjliga form.

– Jag är sjukt motiverad och satsar på att komma tillbaka starkare och bättre än någonsin. Ska försöka ta tillvara på sommaren och hösten och jobba stenhårt. Målet är sen att kunna åka avslappnat och inte vara rädd eller orolig.

Hoppas på comeback i höst

Målet nu är att vara tillbaka i tävling i oktober eller november. Det ger bra med tid till uppbyggnad och sen kommer han att kunna lägga tillräckligt många träningspass och tävlingar för att vara i toppform till nästa säsongs stora mål, OS och X-games.

– OS och X-games är det jag satsar på, Air and Style också. Jag gillar inte att sätta upp resultatspecifika mål men jag tror att jag har en bra chans på medaljer.

I OS 2018 i Pyeongchang kommer snowboard att utöka sina discipliner med Big Air, Sven tävlade i slopestyle senast i Sotji.

– Det ska bli grymt kul med Big Air nu, man får ju två chanser. Och det känns som att jag kanske har bättre chans i Big Air också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet