Charlotte Kalla vinner skiathlon i Lillehammer. Foto: Bildbyrån

Kalla segrade efter nytt jätteryck

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla ryckte ifrån Heidi Weng och tog sin första världscupseger i skiathlon när hon vann i Lillehammer.

– Jag behöver nog smälta det här lite, säger Kalla till SVT Sport.

Kalla hintade redan innan loppet om att det kunde bli ett nytt ”Ruka-ryck”.

Hon och Weng följdes åt i täten hela vägen men med drygt två kilometer kvar kom det taktiska rycket. Weng kunde inte hålla svenskans tempo i den branta backen och Kalla gick i mål hela 19,7 sekunder före norskan.

– Det var ganska skönt att se Heidi komma mötandes utför när jag var på väg uppför, säger Kalla om upploppet där hon var helt ensam.

Det blev hennes elfte världscupseger, den andra för säsongen. Men det var första gången Kalla tagit en VC-seger i skiathlon.

– Det kanske inte var realistiskt att tänka att jag ska kunna gå ifrån alla när jag inte har det facit bakom mig. Men formen som är nu känns fantastisk, säger hon.

I täten hela vägen

Weng, Kalla och Teresa Stadlober tog täten och fick en lucka direkt. Vid fyra kilometer fick österrikiskan ge sig medan avståndet bara växte fram till Kalla och Weng.

Efter skidbytet hade duon ökat avståndet till nära halvminuten och snart stod det klart att det skulle behöva ske något oväntat om deras fajt om förstaplatsen skulle hotas.

Norskan Ragnhild Haga blev trea.

Björgen hade skidproblem

Marit Björgen kämpade med fästet på den klassiska sträckan och kunde aldrig vara med i tätstriden. Hon slutade 54,3 sekunder efter Kalla på fjärdeplats.

Stina Nilsson som blev femma i sprinten på lördagen slutade som näst bästa svensk på plats 18.

Dagens seger gör att Kalla drar i från i den totala världscupen med 438 poäng. Weng gick med andraplatsen förbi Björgen och ligger nu 113 poäng efter Kalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.