Läkaren: ”Intressant att höra deras upplevelser”

Uppdaterad
Publicerad

När Anna Holmlunds pappa tog emot pris i veckan berättade han att hon nu känner vissa dofter. Intressanta detaljer för landslagsläkaren Jakob Swanberg. ”De kan nog se subtila signaler som kanske inte vi ser”, säger han till SVT Sport.

Skicross-eliten är på plats i Idre, men Anna Holmlund saknas fortfarande. Under onsdagen förflyttades hon från Karolinska sjukhuset i Solna till Danderyds sjukhus.

– Där har man ett speciellt team för rehabilitering med många olika professioner, specialister på olika områden som på var och en, på sitt sätt, hjälper henne, säger landslagets läkare Jakob Swanberg till SVT Sport.

Vinterstudion

Pappan gav positiva besked

I torsdags prisades Holmlund under Medelpads idrottsgala och hennes pappa Lars, som tog emot priset och höll tacktal, berättade att Anna bland annat lämnat små tecken på att hon känner vissa dofter.

– Det finns inte så mycket mer att säga i och med att vi inte kan se så mycket objektivt i responsen från henne förutom det som Lars varit inne på, att man kan se vissa reaktioner på stimulans i form av smak och lukter, säger Swanberg. 

– Det var fint av Lars att kunna gå upp på scenen och göra den insatsen. Det är också intressant att höra det som han säger. Även om vi försöker göra en objektiv medicinsk utvärdering av den responsen som man kan se från Anna så är det ändå så att hennes föräldrar Lars och Margareta känner Anna på ett sätt som ingen annan människa gör. Därav tycker jag man får ha den ödmjukheten också inför det, att det är intressant att höra deras upplevelser för de kan nog se subtila signaler som kanske inte vi ser.

”Det är tufft”

För många blir helgens tävlingar speciella när Holmlund saknas på hemmaplan.

– Det är många som har känslor för det här, det är tufft liksom. Det blir påtagligt varje gång man kommer till en arena där man har umgåtts med Anna tidigare, för alla personer och även för mig personligen, säger landslagets läkare Jakob Swanberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet