Giam-Franco Kasper. Foto: Bildbyrån

Skidpampen om Pattaya: ”Har lyxen vi behöver”

Publicerad

Internationella skidförbundets ordförande Gian-Franco Kasper försvarar beslutet att förlägga årets kongress till thailändska Pattaya.
– Vad jag vet är det en stad som kan ha stora kongresser. Staden har också lyxen som vi behöver för våra delegater, säger schweizaren till norska Nettavisen.

I fjol avsade Marocko sig från att vara värd för Fis-kongressen 2019. Hongkong och Pattaya sade då att de kunde ta över med kort varsel. Trots några protester, bland annat från de skandinaviska länderna, valdes Pattaya med liten marginal. Ordförande i Norska skidförbundet Erik Röste har framför allt kritiserat valet av ort för kongressen på grund av Pattayas ”tvivelaktiga rykte och koppling till sexindustrin”.

Det är inget Kasper oroar sig över.

– Pattaya är inte bara en sexindustri. Vad jag vet är det en stad som kan ha stora kongresser. Staden har också lyxen som vi behöver för våra delegater, säger Fis-ordföranden.

– Jag vet vilket rykte staden har men Pattaya och Thailands skidförbund sökte och vår styrelse godkände det, säger Kasper under en pressträff i Seefeld där skid-VM nu startar.

Under alpina VM var Kasper i blåsväder för ett annat uttalande. Den 75-årige Fis-ordföranden sade då att det enklaste vore om diktaturer arrangerade alla OS eftersom man då inte behövde fråga folket. Han bad senare om ursäkt och sade att hans uttalanden inte skulle tolkas bokstavligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer