Mona Brorsson överraskade i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Mona Brorssons fina världscuppremiär såg för ett tag ut att räcka till karriärens första pallplats. Men svenskan slutade till slut sexa, 49 sekunder efter vitryska segraren Nadzeja Skardzina.

– Jag är otroligt otroligt nöjd, det här var mer än jag vågade hoppas på inför start, säger Brorsson till SVT Sport.

Mona Brorsson stod för dagens svenska överraskning i 15-kilometersloppet i Östersund. Brorsson sköt strålande – 20 skott utan bommar, och gick i mål i klar ledning.

– Det inget missnöje över att missa pallen. Jag är bara så himla glad att få en sådan här start på säsongen. Jag har aldrig lyckas skjuta fyra nollor så att få den här starten betyder otroligt mycket för mig, säger hon.

Skardino snabbast

Efter målgång började en nervös väntan för svenskan, som följde konkurrenternas jakt från målfållan.

Men ute i spåret var vitryskan Nadzeja Skardzina urstark och kunde tillslut gå i mål som segrare. Närmaste utmanare var norska Synnove Solemdal, 2 sekunder efter.

Tangerade sin bästa placering

Brorssons sjätteplats får ändå ses som en mycket väl godkänd prestation. Svenskan blev 42:a i världscupen förra säsongen och har sedan tidigare en sjätteplats i sprint från Oslo 2016 som bästa världscupsplacering.

Och med tangerat personbästa seglar hon också upp som en kandidat till mixedstafett i OS. I söndagens genrep var hon inte med.

Senast en svenska stod på pallen i ett världscuplopp var Helena Ekholm 2012.

Linn Persson landade på en femtondeplats, hennes bästa placering i Världscupssammanhang.

– Första gången jag skjuter fyra nollor så det är jag jättenöjd med, säger hon till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.