Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-silver till Sverige – efter bragdinsats av Öberg

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg har gjort ett nytt bragdlopp.

22-åringen körde upp Sverige till OS-silver i skidskyttestafetten.

– Vi är tacksamma att få vara med, säger Mona Brorsson om Öbergs show till Kanal 5.

Hon var 25 sekunder från pallen och låg sjua inför det avslutande skyttet.

– Jag såg tidigare under stafetten att det svängde mycket hela tiden. Jag kände att allting är möjligt, särskilt när jag kommer in där på ståserien och alla lagen står där fortfarande. Då var det bara att sätta dem och mata sista varvet, säger Öberg till Kanal 5.

OS i Pyeongchang 2018

Bomfesten fortsatte och Hanna Öberg kunde med prickfritt skytte därför gå ut som trea efter sista skyttet. Men hon var inte klar där.

Öberg körde om Anais Bescond, Frankrike, och kunde gå i mål på 1.12.14,1 – 10,7 sekunder efter Vitryssland och Darja Domratjeva.

Det var ett nästan sagolikt avslut – inte minst med tanke på den svenska starten.

Bad om ursäkt till svenska folket

Linn Persson tvingades använda fyra extraskott och tog till stora ord.

– Jag hade det riktigt tungt. Det är bara be om ursäkt till resten av laget och alla hemma i tv-sofforna också, sade Linn Persson till Kanal 5 men visste då inte om att det skulle bli värre.

Mona Brorsson, som hade problem med skyttet i mixedstafetten senast också, noterades för sex extraskott.

Därmed hade Sverige skjutit mest av alla halvvägs in – något som borde ha blivit för kostsamt för att slåss om medaljerna.

Låg en och en halv minut efter

Men Anna Magnusson, som fick ta över en och en halv minut efter täten, började uppkörningen och lämnade över med 59 sekunder till toppen.

Och på sista sträckan fick Sverige äntligen till det. Tio av tio skott av Sveriges nya skidskyttedrottning, som dessutom såg till att köra upp Sverige till silver – den första svenska OS-medaljen på damsidan i stafett.

– Jag tvivlade aldrig på att vi skulle göra det, trots mixedstafetten. Jag känner mig så himla trygg med det här laget, säger Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet