Jesper Nelin är en av skidskyttarna som haft en tung säsong. Foto: Bildbyrån

Skidskytteherrarna på väg att missa OS

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tungt för de svenska skidskytteherrarna den här vintern – och om inte resultaten förbättras kan Sverige bli utan ett herrstafettlag i skidskytte i OS nästa år. Det skriver Dagens Nyheter.

– Ett herrstafettlag i OS är inte självklart, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef, till DN.

2014 skickade SOK inget damlag till OS i Sotji. Sedan dess har skidskyttedamerna fått fram nya talanger som kan utvecklas ytterligare till nästa säsong. Men på herrsidan ser det mörkt ut.

I senaste herrstafetten kom inget svenskt stafettlag ens till start. I de tidigare har laget diskats, och blivit sexa, nia och elva. Resultat som inte imponerar på den svenska olympiska kommittén SOK, som avgör vilka som får åka till Sydkorea 2018.

Lindström har en pallplats

Inte ser det bättre ut individuellt. Fredrik Lindström, som ser slutet på karriären, kom på pallen tidigt under säsongen men har bara mäktat med en topp 10-placering efter det. 19-årige talangen Sebastian Samuelsson började med en topp 20-placering, men har dalat sen. Peppe Femling har som bäst blivit 27:a, Jesper Nelin som bäst blivit 32:a, Torstein Stenersen 37:a. Resultat som ligger långt från den topp 8-potential som SOK vill se.

Om SOK väljer att inte skicka ett herrstafettlag är det första gången sedan skidskyttestafetten gjorde entré på OS-programmet 1968 som Sverige inte är representerat.

Ferry tror ändå på laget

– Det känns oroväckande. Ser man till den här säsongen så har det varit dåligt, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

– Men de har ändå varit sexa som bäst så jag tror det finns en stor chans att det finns ett svenskt lag på OS. Men det kommer krävas ett bra resultat nästa år på någon av stafetterna för att de ska få åka, fortsätter Ferry.

Hur tycker du att det ser ut på herrsidan i svenskt skidskytte?

– Det mest positiva är ju Sebastian Samuelsson. Han är 19 år och har gått från klarhet till klarhet. Han har gjort en fantastisk säsong och kan vara en kommande stjärna. Fredrik Lindström har varit på pallen och har kapaciteten i sig. Jesper Nelin hade man förväntat sig mer av.

– Det är fjärdegubben i laget som är det osäkra. Samuelsson, Lindström och Nelin känns ganska självklara i det här laget under många år framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.