Den normalt sett så sprudlande glade Sami Jauhojärvi umgicks med mörka tankar efter en astamedicinering som gick fel. Foto: TT.

Skidstjärna övervägde ta sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Den olympiske mästaren Sami Jauhojärvi, 36, fick en sällsynt biverkan av sin astmamedicin, vilket höll på att få katastrofala följder.

– Jag fick en depression och självmordstankar. Var det värt att leva? tänkte jag, säger finländaren, som lade av efter hemma-VM i Lahtis i vintras, till Dagbladet.no.

OS-mästaren i teamsprint, tillsammans med Iivo Niskanen, från Sotji 2014 fick hopp om att leva för sin ettårige son och bytte medicin, vilket gjorde att besvären försvann.

– Det värsta jag kunde göra var att lämna kvar mina anhöriga i sorgen.

Ska kommentera skidåkning i finländsk tv

Besvären uppstod hösten 2014 och när han bytte tillbaka till sin gamla astmamedicin försvann besvären, som bestod av problem med blodvärdena, utvecklandet av för få vita blodkroppar, tappad energi och sömnproblem som uppstod till följd av hjärtrusning. 

Jauhojärvi kommer i vinter att kommentera skidåkning för finländsk tv. Han gjorde sitt avslöjande om depressionen i den finländska upplagan av Mästarnas mästare.

Jauhojärvi fick med sig ett brons från det sista mästerskapet i Lahtis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.