Ola Strömberg är inte orolig för skidsportens återväxt. Foto: Bildbyrån

”Skulle bli väldigt förvånad om skidsporten tappar”

Uppdaterad
Publicerad

Skidförbundets förbundsdirektör, Ola Strömberg, förstår att att det finns en oro hos publiken när längdsändningar försvinner från SVT och Vinterstudion. Men samtidigt är han trygg med att det kommer bli bra räckvidd även i framtiden.

– Det finns alltid en oro vid förändring. Det var samma när hockey-VM flyttade till TV3, säger han till SVT Sport.

Torsdagens stora tv-nyhet i Sverige var onekligen att SVT tappar flera tunga vintersport-rättigheter, som tittarna har kunnat se i Vinterstudion. Från och med säsongen 2021-2022 blir det Nent Group (med Viasat-kanalerna) som äger rättigheterna till bland annat världscupen i alpint och längdskidor.

De tar även över VM i längd, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard. Företaget Infront har betalat skidförbundet för rättigheterna, och sedan fått sälja vidare, och nu föll alltså valet på Nent Group.

– Vi styr inte förhandlingarna överhuvudtaget, och de kan sälja till vilka de vill. Dock under förutsättningen att det når ut till tillräckligt många. Vi vill nå en så hög penetration som möjligt, säger Skidförbundets förbundsdirektör, Ola Strömberg.

Är det nya avtalet värt mycket mer pengar?

– Jag vet ännu inte beloppet som Infront sålde för.

Men du måste veta hur mycket ni fick?

– Ja, hur mycket vi fick vet jag. Men inte vad Infront i sin tur sålde för.

Får ni mer än tidigare?

– Det har varit en ökning de senaste 20 åren. Vi har så många folkkära idrottare, så det är inte konstigt.

Riskerar skidsporten att tappa nu, vad gäller återväxt och så vidare?

– Jag skulle bli väldigt förvånad om det blir så. Skidsporten är så pass fast förankrad i den svenska folksjälen. Ishockeyn fortsatte ju även att vara väldigt populär även efter att VM flyttade till TV3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.