Nederländska VC-debuterar för Sverige

.
Foto: BildbyrånChardine Sloof tävlar i tjeckiska Nove Mestro.
I fjol bytte Chardine Sloof nationalitet och började tävla för Sverige. I dag gör 24-åringen världscuppremiär för det svenska laget. ”Jag känner mig starkare nu än de tidigare åren och det känns som att jag har tagit stora steg i utvecklingen”, säger Chardine Sloof till SVT Sport.

Chardine Sloof är född i Nederländerna men flyttade vid sex års ålder till svenska Torsby. Vid JVM i finska Kontiolahti 2012 tog hon dubbla guld och året innan debuterade hon i världscupen för Nederländerna.

Förra säsongen bytte hon nationalitet och i dag gör hon debut i världscupen för Sverige i tjeckiska Nove Mestro.

– Det ska bli jättekul och spännande. Jag har ju inte åkt i världscupen på ett tag så jag har ingen aning om hur jag ligger till, säger Chardine Sloof till SVT Sport.

43:e plats som bäst

24-åringen fick platsen till veckans tävlingar på grund av att Mona Brorsson har problem med vaderna. Tidigare har hon åkt 30 tävlingar i världscupen för Nederländerna och har som bäst slutat på 43:e plats.

– Jag har utvecklats sedan dess men sedan handlar det ju också om vad de jag tävlar mot gör den dagen. Men det är klart att jag vill göra det så bra som möjligt och förbättra tidigare resultat. Jag känner mig starkare nu än de tidigare åren och det känns som att jag har tagit stora steg i utvecklingen, säger Sloof.

Vad mer konkret har du utvecklat?

– Mest åkningen. Jag åker lite fortare och tekniskt bättre, jag har fått ett bättre flyt.

Forsberg: ”Ung tjej på väg upp”

SVT Sports expert Magdalena Forsberg tror att 24-åringen är ett namn för framtiden.

– Det är en ung tjej på väg upp, så det är kul att hon får chansen. Men hon har inte kapacitet för att vara med och slåss högst upp den här gången, säger Forsberg.

Fredagens sprint blir debuten för Sloof som visat kanonform i IBU-cuptävlingarna hittills i år.

– Världscupen är mycket större och nivån går ju också upp. Det är svårt att jämföra med IBU-cupen, här är det mycket mer folk och så där. Jag åker dit och tar det som det kommer, säger hon.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.