Social barnidrott nyckel till norska succén

Uppdaterad
Publicerad

Norge slog medaljrekord i Pyeongchang, och klubben Fana Idrettslag tog storslam med två OS-guld, ett silver och ett brons.

– Det är det största som har skett i vår historia, säger Gisle Ellingsen som är sportchef i Fana IL.

Fana Idrettslag kallar sig numera ”världens bästa klubb”, möjligen halvt på skämt men med ett sting av allvar eftersom de fick total medaljfnatt i Pyeongchang. Två OS-guld, ett silver och ett brons – samtliga på skridsko – placerar in Fana på plats 15 i medaljligan, före länder som Vitryssland och Kina.

Det norska toppidrottscentrumet och Olympiatoppen i Oslo satsar på elitidrotten, med sikte på ”korsbefruktning”, alltså att vitt skilda idrotter och idrottare ska mötas och lära av varandra. Fana Il sköter sin barn- och ungdomsidrott enligt samma mönster.

– Vi försöker lära av varandra, det som ligger i gränszonen mellan idrotterna. Vi ser på det som är likt, inte på det som är olikt, säger Gisle Ellingsen till SVT Sport.

Unik barnidrott

Norsk barnidrott är unik, med bindande regler om att minimera tävlingsmoment och minska fokus på resultat, något som de OS-drömmande skridskoungdomarna i Fana IL hyllar.

– Det är väldigt viktigt, för om man inte har lusten själv så kommer man ingenvart. Speciellt i idrott måste man tycka att det är roligt, säger 18-åringen Stian Gravdal som är med i juniorlandslaget i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.