Anders Södergren ställer upp i SM. Foto: Bildbyrån

Södergren kör femmilen – kan slå guldrekord

Uppdaterad
Publicerad

På lördag körs femmilen på SM i Umeå. Fristil och individuell start, det låter perfekt för Anders Södergren, som är anmäld. Om han vinner går han om Mora-Nisse och blir ensam rekordhållare i antal guld. ”Så länge man står på startlinjen har man ju chansen” skrattar superveteranen till SVT Sport.

Anders Södergren har 17 individuella SM-guld, lika många som Mora-Nisse. SM-veckan i Söderhamn blev hans riktiga farväl av den stora scenen, men redan då hintade han om att det fanns ett sug att köra femmilen i Umeå. Loppet avgörs på lördag, och Södergren är redo för start.

– Jag har kört några långpass senaste veckorna för att härda upp mig, jag åker mest för att det är kul och förhoppningsvis går det fort. Jag har inga direkta resultatmål, det beror på dagsformen och den är svårbedömd när man tränar så lite, säger Södergren till SVt Sport.

Vinterstudion

Har du en chans att vinna?

– Nej det ska inte kunna hända. Marcus (Hellner) är ju i bra form så det ska otroligt mycket till. Men så länge man står på startlinjen har man ju chansen, skrattar Hudiksvallsåkaren som fyller 40 år i maj.

Är det här din sista tävling?

– Det vet man aldrig, man måste ju få tävla livet ut om man vill, säger Södergren.

Kalla, Hellner och Falk på plats

Årets SM-tävlingar avslutas med klassiska sprintstafetter under fredagen och sedan tremil/femmil med individuell start på lördag. Flera av landslagsstjärnorna finns på plats.

Charlotte Kalla är anmäld till både sprintstafetten och tremilen och även Hanna Falk, Anna Haag, Ebba Andersson och Ida Ingemarsdotter finns i anmälningslistorna.

I herrarnas femmil finns exempelvis Marcus Hellner, Daniel Richardsson, Jens Burman och Martin Johansson på plats. Och så veteranen Södergren då...

Flest SM-guld på herrsidan

1. Anders Södergren 17

1. Nils ”Mora-Nisse” Karlsson 17

3. Mathias Fredriksson 16

4. Sixten Jernberg 15

5. Assar Rönnlund 13

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet