Foto: TT Nyhetsbyrån

SOK rasar mot debattartikel: ”Den är undermålig”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet har en ”förlegad” syn på kosttillskott. Det menar bland annat längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip i en debattartikel, men nu får artikeln hård kritik av SOK:s sportchef Peter Reinebo. ”Den är fylld av felaktigheter”, säger han till SVT Sport.

Tidigare i veckan uppmärksammades en debattartikel i Expressen, skriven av bland andra längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip.

I artikeln hävdar skribenterna att Riksidrottsförbundet, som avråder idrottare från att bruka det, har en förlegad, felaktig och rent av vilseledande inställning till ämnet.

”Artikeln är undermålig”

Detta har fått SVT:s expert Björn Ferry att rasa – och nu även SOK:s sportchef Peter Reinebo.

– Artikeln är fylld av felaktigheter. De blandar ihop mat med kosttillskott och räknar även in sportdrycker och energibarer till kosttillskott, vilket är direkt fel, säger han till SVT Sport.

– Den är väldigt olycklig och ger inte rätt verklighet eller rätt problematik. Den är undermålig. Man får ta avstånd från den, helt enkelt, fortsätter han.

Grip försvarar sig

När SVT når Rikard Grip, som är på läger med längdlandslaget i de italienska alperna, försvarar han sig.

– Kosttillskott är ett laddat ord och man kan dela in begreppet i olika grupper, där energitillskott i form av kolhydrater och proteiner, som till exempel sportdryck och energibars, är en av dem. Det här är en viktig del för elitidrottare att kunna ta som ett komplement när man tränar. Men vitaminer och mineraler får man i sig från maten så det är ingenting som vi rekommenderar till våra aktiva, förtydligar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer