SOK:s kritik: ”Förhastat beslut – bygger på oklara fakta”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad kommer inte att ansöka om vinter-OS och Paralympics 2026.

Ett förhastat beslut, menar SOK som riktar kritik mot Socialdemokraterna i Stockholm.

Tidigare i dag meddelade Socialdemokraterna i Stockholm att Stockholm Stad avbryter arbetet med att söka vinter-OS och Paralympics 20206.

Socialdemokraterna ansåg att tiden är kort för att få fram tillräckliga analyser kring ekonomin – då den Internationella olympiska kommittén (IOK) inte kommer att kunna ge besked om hur stort det ekonomiska bidraget till värdorten blir.

Nu riktar Sveriges olympiska kommitté (SOK) kritik mot partiet i ett uttalande.

I uttalandet skriver SOK att man ”anser att Socialdemokraternas beslut att säga nej till en svensk OS-ansökan är förhastat och troligen bygger på oklara fakta”.

”Drygt åtta miljarder”

SOK:s ordförande Hans Vestberg ger heller inte upp hoppet om OS i Stockholm – och uppskattar en summa från IOK.

 – Det ekonomiska stöd som Stockholm får av IOK för att arrangera OS kommer vara drygt på åtta miljarder kronor. En investering på en unik nivå för Sverige, säger Hans Vestberg.

– Det här beskedet från Socialdemokraterna i dag, att de ser så stora problem att de vill kasta in handduken, är överraskande för oss. Vi ser det som ett förhastat beslut,säger SOK-chefen Peter Reinebo i en intervju med SVT Sport.

Under torsdagen kommer SOK att bjuda in samtliga partigrupper i Stockholm till möte för att försöka hitta en lösning vad gäller OS-ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.