SOK siktar på vinter-OS 2026

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen ansökan om vinter-OS i Sverige 2022.

SOK ger inte upp: 2026 ska is- och snöeliten till Stockholm och Åre – med politikernas stöd.

-Vi hoppas ha en grupp på plats redan under hösten, säger ordföranden Stefan Lindeberg.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, försöker igen. Målet är ett OS i Stockholm och Åre 2026.

Erfarenheterna från det strandade försöket att få spelen om sju år har inte lett till uppgivenhet – snarare till nyvunnen optimism.

-Vi blev stoppade i steget förra gången. Vi hade inte ett tillräckligt starkt underlag för att få stämningarna att svänga efter diskussionerna runt Sotji. Nu märker vi att intresset bland beslutsfattare och politiker växer, säger Stefan Lindeberg efter SOK:s årsmöte i Stockholm.

SOK-basen menar att de internationella signalerna om en utveckling mot billigare och mer hållbara spel verkar i svensk favör. Dessutom tror Lindeberg att den senaste tidens rapporter om idrottens ställning i det svenska samhället fått politikerna att på allvar överväga frågan.

-Hela paketet går i vår riktning. Vi vill sätta exempel och visa en ny väg. Samtidigt sviktar idrotten i Sverige. Ett OS skulle kunna ge ny energi och locka unga. Arrangemanget skulle bli en hävstång, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.