Kaos i sprintfinalen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Spårbytet förstörde guldchansen

Uppdaterad
Publicerad

Norge och Finland körde för guld. Då gjorde ett spårbyte att båda åkarna föll. ”Jag tycker Norge ska bli diskade”, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Det såg ut som ett säkert guld för Norge när Emil Iversen gick ut med ett stort försprång på den sista sträckan. Men finländaren Iivo Niskanen stod för en bragdartad insats och var ikapp strax före upploppet.

Då körde åkarna ihop och gick miste om guldet. När Niskanen skulle åka förbi på insidan valde Iversen att byta till samma spår, varpå båda föll.

– Jag tycker Iversen gör fel, han tittar bakåt och ser att Iivo kommer med högre fart. Jag tycker Norge ska bli diskade, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

– Ja, han tar ju ett steg ut till vänster och tar spåret, fyller expertkollegan Johanna Ojala i.

Svenska laget aldrig nära

SVT Sports expert Anders Blomquist kände med båda lagen, men framför allt med hemmanationen Finland som till slut knep bronset.

– Det var solklart att det stod om guld och silver. Jag tycker verkligen synd om Niskanen och Finland, på hemmaplan. De var värda mycket mer än det brons de kommer få, säger Anders Blomquist.

Det svenska laget med Emil Jönsson och Teodor Peterson var aldrig nära att hota om en medalj, och slutade åtta.

Så sänds skid-VM i Lahtis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer