Charlotte Kallas kollaps kan hända igen. Foto: Bildbyrån

Specialister: ”Stor risk att Kalla drabbas igen”

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtflimmer är vår vanligaste hjärtsjukdom och hjärtspecialister som SVT Sport har varit i kontakt med menar att mycket talar för att det inte är sista gången Charlotte Kalla drabbas.

Tidigare under onsdagen kom beskedet som hela skid-Sverige har väntat på. Charlotte Kallas genomklappning i världscuppremiären i Ruka berodde på ett förmaksflimmer.

– Det är den vanligast hjärtsjukdomen. 2-3 procent i Sverige drabbas – men de är till största del äldre, säger kardiologen Per Sjödin till SVT Sport.

Det var en lättad Kalla som välkomnade svaret från läkarundersökningen på onsdagen.

– Det behöver inte betyda att jag kommer uppleva det här fler gånger i min karriär, sade Kalla till SVT Sport efter beskedet.

”Kan behöva åtgärdas”

Men enligt två hjärtspecialister, kardiologer, som SVT Sport har varit i kontakt så är sjukdomen av den art att den med största sannolikhet kommer att slå till igen.

– Det finns en klar risk att det blir ett återkommande problem för henne som kan behövas åtgärda med en ablation (kirurgiskt ingrepp), säger Sjödin och fortsätter:

– Generellt när en idrottare får det oprovocerat som detta, alltså när det inte finns någon bakåtliggande orsak som hjärtsvikt eller fel på klaffarna, så är risk stor att det kommer att återkomma och störa karriären, säger han.

Förändring i hjärtat

En annan hjärtspecialist, Faris Al Khalili, hoppas att Kalla genomgått en grundlig undersökning av hjärtat. Och även han befarar att hjärtflimret återkommer.

– Det finns ett substrat i hjärtat som gör att det kommer tillbaka. Det kan vara tyst, du känner ingenting – eller så är det en känsla av oregelbunden, snabb hjärtrytm, säger Al Khalili.

– När det kommer så här spontant så talar det oftast för en strukturell förändring i hjärtat som gör att man får flimmer.

Landslagsläkaren: ”Medveten om risken”

Efter beskedet kommer nu Charlotte Kalla att återgå till sin träning, precis som vanligt. Och det finns ingen medicinsk risk, menar landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson.

– Har man haft det en gång finns det en risk att det kan komma igen. Jag håller med om att man måste ta ett hjärtproblem på största allvar och det har vi gjort. Med en grundlig utredning kring Charlotte och utifrån det känner vi oss trygga i att hon kan fortsätta träna och tävla, säger Andersson till SVT Sport.

”Pliggen” vill inte gå in på vilka medicinska undersökningar Kalla har genomgått, men försäkrar att flera specialister har gjort en individuell bedömning. Förmaksflimmer ger olika uttryck hos olika personer – och nu handlar det bara om att vänta och se för Sveriges skidstjärna.

– Vi vet inte i dag om det här kan komma igen eller inte. Det får framtiden utvisa, säger landslagsläkaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer