Petra Thorén anser att dopingskandalen kastar en skugga över hela säsongen. Foto: SVT/Bildbyrån

”Om det blir norska segrar kommer diskussionen upp”

Uppdaterad
Publicerad

Dopningsskandalen i Norge lägger en skugga över hela den kommande världscupsäsongen, menar Petra Thorén i Sportpanelen. ”Så fort det blir norska segrar kommer diskussionen att komma upp”.

Therese Johaugs positiva dopningstest och sommarens astmaskandal med Martin Johnsrud Sundbys avstängning har skakat om skidsporten.

– Det här måste granskas, ordentligt. Hon har inte satt på sig läppkräm för att dopa sig, utan för att få hjälp med sitt sår. Däremot kan man aldrig frånse att den innehåller en anabol steroid. Det juridiska ansvaret ligger på utövaren, säger Petra Thorén, längdreporter på Aftonbladet och en av medlemmarna i Sportpanelen i Gomorron Sverige.

”Lär sig redan under ungdomstiden”

Enligt henne är det anmärkningsvärt att landslagsläkaren ska ha köpt en kräm i Italien utan att se vad den innehåller – och att Johaug tagit emot den utan att dubbelkolla.

– De lär sig redan under ungdomstiden att det är varningsflagg på preparat köpta utomlands, att man ska kolla extra.

Thorén menar att de senaste månadernas skandaler kommer att finnas på allas näthinnor när världscupen drar igång.

– Det kommer att kasta ett ljus över hela säsongen. Det är inte lika roligt att åka på längdskidåkning längre, säger hon.

”Vid norska segrar kommer diskussionen”

SVT-experten Johanna Ojala efterlyste en större öppenhet från norska skidförbundet, i Sportspegeln i går.

Petra Thorén menar att Johaug inte borde få tävla i världscuppremiären i november.

– Jag vill inte att hon ska få tävla om inte det här fallet är utrett. Det har inget att göra med att jag tror att hon är si eller så skyldig, utan jag tycker att man ska se till att det här fallet är avklarat innan tävlingarna börjar, menar Thorén.

– När jag står i Ruka i slutet av november kommer jag att tvivla. Och fler kommer att tvivla. Så fort det blir norska segrar kommer diskussionen att komma upp.

Vill inte se Johaug avstängd

Panelkollegan Tommy Engstrand tycker inte att Johaug ska stängas av.

– Jag tycker att de ska släppa henne så småningom, om det inte kommer fram något nytt, säger hon.

– Jag har svårt att tänka mig att man satsar på en läppsalva för att bli starkare i skidspåret. De bilder man kunde se på hennes läppar, var hemska. Hon kunde knappt äta! Sedan kan man fråga sig hur läkaren roll är i det här sammanhanget? Han gick in på ett italienskt apotek och köpte salvan, det måste finnas andra typer.

”Hade också litat på min läkare”

Anna Pohjanen menar att man måste se allvaret i att det är en anabol steroid som har gett utslag, men förstår samtidigt att Johaug agerade som hon gjorde.

– Jag hade också litat på min landslagsläkare, jag förstår att hon inte dubbelkollar om hon får en kräm av honom. Men det råder ingen tvekan om att man är ytterst ansvarig själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer