Oskar Svensson skrällvann i sprint

Uppdaterad
Publicerad

Oskar Svensson vann överraskande sprintfinalen i Gällivare. 22-åringen imponerade stort och var starkare än tvåan Teodor Peterson på upploppet.

Oskar Svensson gick tidigt upp i ledning och bildade en trio tillsammans med Teodor Peterson och ryske Nikita Kriukov under en stor del av loppet.

Spurten blev en duell mellan de båda svenskarna, där Svensson drog det längsta strået.

Vinterstudion

– Det har varit mycket upp och ner. Jag haft dåliga starter hela dagen. Men jag kände mig riktigt stark nu och det har varit kul att tävla. Jag fick en liten lucka i första backen och därifrån körde jag in i mål, säger Svensson till SVT.

”Mer seriös nu”

Svensson har plågats av sjukdomar under förra säsongen och gladde sig åt formbeskedet.

– Jag kände mig piggast i finalen och det är exakt det jag har jobbat på i flera år – att orka finalen. Jag har gjort jobbet mycket mer seriöst i år. Jag har skippat vilan, tränat sedan säsongen slutade och kunnat ha kontinuitet i åkningen.

Svensk doldis överraskade

Utöver de svenska pallplatserna utmärkte sig doldisen Emil Johansson. 26-åringen briljerade i kvartsfinalen, slutade tvåa och slog ut VM-giganten Sergej Ustjugov.

Tiden räckte till en semifinalplats där Johansson för en stund låg på tredje plats innan han körde ur och slutade sist.

Emil Johanssons senaste internationella resultat är en 29:e plats i världscupen för två år sedan. Därefter har han plågats av skador och sjukdomar. SVT:s expert Anders Blomquist var lyrisk över prestationen i kvartsfinalen.

– Det är sensationellt, helt sensationellt. Vad var det som hände? Ustjugov vek ner sig, säger experten Anders Blomquist i SVT.

Resultat sprintfinal

1. Oskar Svensson, SWE, 3,21,63

2. Teodor Peterson, SWE, +0,40

3. Nikita Kriukov, RUS, +2,10

4. Alexander Panzhinskiy, RUS, +2,18

5. Maxim Vylegzhanin, RUS, +2,84

6. Anton Gafarov, RUS, +22,99

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet