Nilsson fick ge sig mot Caspersen Falla i Drammen – slutade tvåa

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson vann guldet i Pyeongchang. Men i världscupen är det norskan Maiken Caspersen Falla som regerar.

Norskan vann dagens sprinttävling i Drammen före Nilsson – vilket gör att hon i princip säkrat världscupsegern i sprint.

– Hon var lite för bra idag för att jag skulle kunna utmana hela vägen, säger Stina Nilsson till NRK.

– Jag har inte tränat så mycket sedan OS, så jag har fullt batteri och mycket energi kvar i kroppen. Det var roligt att tävla idag, säger en glad Caspersen Falla.

För att hålla riktigt liv i sprintvärldscupen hade Nilsson behövt vara före norskan i dagens tävling, men Caspersen Falla var för stark.

Taktiken var densamma – norskan dirigerade sina heat från spets.

De två sprintdrottningarna möttes redan i semifinal och redan där gavs en indikation på vem av de båda som var starkast för dagen. Nilsson var ett tag nere på femte plats, men arbetade sig upp till andraplatsen medan norskan dirigerade loppet från start till mål.

Utmanades av ryska

I finalen utmanades vinnaren främst av ryskan Natalia Neprjajeva, men ryskan orkade inte hela vägen utan slutade till sist fyra sedan Nilsson och även amerikanskan Jessica Diggins passerat på slutet.

– Maiken var jätte, jättestark idag. Jag kände mig egentligen inte jättestark idag, men jag tycker det gick bättre och bättre och det var skönt att ha den trenden. Men sen var hon lite för bra idag för att jag skulle kunna utmana hela vägen, säger Stina.

Dagens resultat innebär att Caspersen Falla nu har 48 poäng ledning i världscupen när enbart tävlingen i Falun återstår och där en seger ger 50 poäng. Nilsson måste alltså vinna avslutningstävlingen samtidigt som Caspersen Falla måste misslyckas totalt för att sprintcupen inte ska hamna i Norge.

– Nu ser det lite kärvt ut. Vi får nog vara lite ödmjuka här och säga grattis till Maiken, säger Nilsson.

– Det här var en jätteviktig seger, jag vill hemskt gärna vinna cupen, säger Caspersen Falla i segerintervjun.

Segern var norskans tredje i årets världscup, lika många som Stina Nilsson har.

Anna Dyvik, som var bästa svenska i kvalet med en andra plats, och Hanna Falk slogs ut i semifinal. Ida Ingemarsdotter och Jonna Sundling slogs ut i kvartsfinal. Maja Dahlqvist var utslagen redan efter kvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.