Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Halfvarsson grejade svenskt rysarbrons

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett stort psykkrig under den sista sträckan av stafetten med fyra lag inblandade i kampen om bronset. Calle Halfvarsson var på slutet i duell med finländaren Matti Heikkinen som föll i sista kurvan inne på stadion och Sverige kunde bärga ett brons före Schweiz som fått kontakt på slutet.

– Jag fick slita fast vi åkte så sakta och jag var absolut inte säker men när Heikkinen ryckte i sista backen och jag lyckades ta ifatt kände jag mig ganska säker; jag trodde att jag skulle klara av det, säger Halfvarsson till SVT Sport och kände hur finländaren trampade på hans stavgtrugor in på upploppet.

– Det var kul att få ta medalj och det var det vi siktade på men vi får komma ihåg att det var en av oss som gjorde ett bra lopp, det var Marcus, vi andra åkte dåligt och då får vi vara nöjda med ett brons, funderar Halfvarsson.

Vallachefen ber om ursäkt

– Det här var katastrof. Grabbarna har vunnit en bronspeng och vi har kanske förlorat ett guld. Det är bara att be om ursäkt och vi får ta nya tag, säger vallachefen Urban Nilsson självkritiskt.

Norge vann efter att Finn Hågen Krogh förvaltat sin ledning på 17 sekunder vid växlingen. Rysslands Sergej Ustjugov var ett tag nere i fem sekunder efter men orkade inte utan mattades på den sista rundan även om han försökte in i det sista.

– Det är den värsta killen (Ustjugov) du kan ha bakom dig och Martin gav mig precis det avstånd jag behövde, säger Krogh.

Det var Marcus Hellner som förde in Sverige i bronskampen genom en magnifik tredjesträcka.

– Det var väldigt bra och vi kom tillbaka in i stafetten igen. Jag försökte starta väldigt hårt och jag kände mig stark och så hörde jag att jag tog på dem. Det var att ta sikte på pallen och det kändes riktigt bra, satte tekniken i det här dåliga föret, säger tredje sträckans Marcus Hellner.

Johan Olsson tappade en minut

Efter en svag första sträcka av Daniel Richardsson säckade Johan Olsson ihop på den andra sträckan och Sverige var sjua 1.37 efter täten. Olsson tappade närmare minuten på sin sträcka. Hellner gick urstarkt och förde upp Sverige till fjärde plats efter att ha åkt snabbast på sträckan.

– Jag gav det jag hade och tyckte att jag plockade men sedan blev jag helt borta. Det var riktigt hemskt, har inte haft grejer under fötterna som varit konkurrensdugliga och jag fick saxa direkt i backarna och tappade enormt utför, säger en uppgiven Olsson som körde andra sträckan. Och nu tvekar han om han ska köra femmilen på söndag.

Det började illa på första sträckan

– Det var lugn fart första två varven och de tryckte på under det tredje varvet och jag kände på en gång att de hade helt andra grejer än vad jag hade vad det gäller glidet. Jag blev jättetrött. Det var illa, säger förstasträckans Daniel Richardsson till SVT Sport.

På den andra sträckan fortsatte Ryssland och Norge att dra ifrån även om Finlands Iivo Niskanen kunde hålla jämna steg som trea.

Rysslands Andrej Larkov var offensiv och fick en liten lucka till Norges Didrik Tönseth och guldstriden ser ut att stå mellan dessa två. Daniel Richardsson hade en tung dag på dåliga skidor och var 37 sekunder efter när han skickade ut Johan Olsson.  

Så sänds skid-VM i Lahtis.

Växling sträcka 1:
1 Ryssland (Larkov) 21.40,3
2 Norge (Tönseth) + 2,3
3 Kazakstan (Poltoranin) 20,0
4 Tyskland (Bing) 25,9
5 Finland (Jauhojärvi) 29,3
6 Frankrike (Gaillard) 30,6
7 Schweiz (Rüsch) 31,3
8 Sverige (Richardsson) 37,3

Växling sträcka 2:
1 Ryssland (Bessmertnykh) 43.18,4
2 Norge (Dyrhaug) + 0,5
3 Finland (Niskanen) 30,2
4 Frankrike (Manificat) 46,3
5 Schweiz (Baumann) 1.04,3
6 Tyskland (Dobler) 1.22,5
7 Sverige (Olsson) 1.36,9

Växling sträcka 2:
1 Norge (Sundby) 1.09.51,4
2 Ryssland (Tjervotkin) + 17,7
3 Tyskland (Notz) 1.32,2
4 Sverige (Hellner) 1.32,7
5 Schweiz (Cologna) 1.33,3
6 Finland (Lehtonen) 1.46,8

Målgång:
1 Norge (Krogh) 1.37.20,1
2 Ryssland (Ustiugov) + 4,6
3 Sverige (Halfvarsson) 2.31,8
4 Schweiz (Perl) 2.32,0
5 Finland (Heikkinen) 2.42,4
6 Tyskland (Bögl) 2.42,8

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer