Therese Johaug och Abeba Aregawi litade på sina läkare, vilket Ingemar Stenmark tycker att de måste kunna göra. Foto: Bildbyrån

Stenmark försvarar Johaug och Aregawi

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug dömdes, Abeba Aregawi friades.

Det har varit två av de hetaste dopningsfallen de senaste åren.

Nu tas båda i försvar av en av svensk idrotts allra största.

– Hon (Johaug) litade på sin läkare och det tycker jag att man måste kunna göra, säger Ingemar Stenmark till Expressen.

Dopning har alltid varit ett ämne som berör och där åsikterna ofta delas in i svart och vitt. Men de senaste åren har en gråzon skapats, inte minst i fråga om ansvar.

En av Sveriges absolut största idrottare genom tiderna ger nu sin syn på Therese Johaugs och Abeba Aregawis domar.

– Ta det här med Abeba Aregawi, hon blev hårt åtgången i Sverige trots att man aldrig har kunnat bevisa att hon var dopad. Att hon hade fått i sig hjärtmedicin, visst. Men var hon medveten om det själv? Eller är det en läkare som har gett henne det? Ska man kunna lita på en läkare? Jag tycker det är intressant att diskutera sådana här saker, och att man alltid måste försöka se allt från olika håll, säger han i en intervju med Expressen.

– Samma sak med Therese Johaug, jag tror inte att hon dopade sig utan att det var ett misstag. Hon litade på sin läkare och det tycker jag att man måste kunna göra, fortsätter Stenmark.

Själv var 61-åringen, som tog två OS-guld och tre VM-guld under sin aktiva karriär, inte orolig för så kallad misstagsdopning.

– Nej, aldrig. Och det var aldrig aktuellt då. Jag hörde aldrig någon som dopade sig inom alpint, åtminstone inte på min tid, säger han till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.