Stephan: ”Hur många har du sett i skidpåren som ser ut som jag?” Foto: SVT

Längdskidor – vad är det för märklig sport egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Hur många i skidspåret ser ut som jag? Och hur kan det komma sig att en sådan folklig sport som längdskidor – samtidigt kan vara så segregerad? SVT:s Stephan Wilson ställer sig svåra, men viktiga, frågor i nya serien ”Stephan på glid”.

Stephan berättar:

Jag har knappt åkt skidor. Första gången var i lågstadiet och jag tror det var i skolan, eller kanske på fritids. Hur som helst så anordnades en prova-på-dag och vi som inte hade prylar, vi fick låna. Kidsen som hade koll på skidor gled lätt förbi mig och jag minns när den lokala rasisten såg mig i spåret:

Vinterstudion

– Kolla in turken där borta!, skrek han och pekade på mig.

Det händer ju att det här minnet spelas upp i mitt huvud ibland. Men i dag fungerar det snarare som ett bränsle.

Från nybörjare till Vasaloppet

Varför finns det så få ute i spåren som ser ut som jag? Nej, det här måste det verkligen bli ändring på. Det är ändå intressant att en sådan stor sport som längdskidåkning ändå, på många sätt, inte är så folklig på många sätt.

Så jag tänker så här: Om jag lär mig att åka, förstår mig på längdskidåkare och börjar att gilla det, så kanske jag kan inspirera andra att börja med sporten.

6 mars är datumet att hålla koll på. Då ska Stephan stå på startlinjen för Vasaloppet 2016.

Följ Stephans resa i minidokumentärserien ”Stephan på glid” du också, och prata direkt med Stephan i sociala medier. @stephan_wilson heter han där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet