Startsnabb Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Supersprint i Östersund: 100 meter skidor

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har en särskild känsla för den något udda distansen 100 meter. Som 18-åring slog hon världsrekord och besegrade hela världseliten på sträckan i en jippotävling i Bislett. I höst kan vi få se henne göra det igen, i en supersprint i Östersund. – Vi vet att Stina är duktig på 100 meter, så hon kan mycket väl vinna igen, säger SVT-experten Mathias Fredriksson. 

Sprinteliten får en ny utmaning i höst, då en internationell supersprint på skidor ska avgöras i Östersund helgen 27-29 oktober – några veckor före längdåkarnas säsongsstart.

Finalerna på söndagen kommer att sändas direkt i SVT.

– Det här är en tävlingsform som vi tror blir rolig för tv-tittarna, inte minst med flera av de snabbaste åkarna på startlinjen, säger Vinterstudions projektledare Erika Christensson.

Hoppas på att tävlingen ska köras varje år

Mathias Fredriksson hoppas att supersprinten ska bli en årligen återkommande skidtävling.

– Målet är att den ska bli startskottet för skidsäsongen framöver också. Det ligger i tiden att tävla på en så kort distans, säger han.

Inför tävlingen i Östersund kommer kommunen att lägga ut 500 kubikmeter snö för den 100 meter långa skidbanan och en läktare med plats för 8 000 åskådare ska byggas.

Se hur det såg ut när Stina som 18-åring slog världsrekord på 100 meter i spelaren ovan.

Stinas succé på 100 meter

Jippotävlingen i Bislett i Oslo för fem år sedan blev en stor succé för Stina Nilsson. Hon körde skjortan av Marit Björgen, Therese Johaug, Kikkan Randall, Ida Ingemarsdotter och resten av världseliten – och slog världsrekord både i kvartsfinal, semifinal och final. Världsrekordet skrevs till slut till 13,19.

I höst får hon tävla på hemmaplan, i premiären för den nya tävlingsformen i Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.