Stina i glädjetårar: ”Det är sinnessjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Silver-Stina har blivit guld-Stina. På prispallen då hon fick ta emot blommor och en tygtiger brast det för svenskan som lät glädjetårarna flöda längs kinderna. Det var år av förberedelser som gav utdelning.
– Jag trodde aldrig att jag skulle gråta på en prispall men jag tränat så länge för det och jag släppte ut det, säger Nilsson och har svårt att få fram orden som stockar sig i halsen till Kanal 5.

Då hade det ändå gått en bra stund efter loppet.

Nilsson har gått igenom mycket innan hon kunde stå överst på prispallen i kvällsmörkret som närmat sig 22.00 lokal tid vid en symbolisk ceremoni för att hyllas av åskådarna på plats vid Alpensias skidstadion. Guldmedaljen får hon ta emot vid en ceremon i morgon i Pyeongchang.

– Det är så mycket motgångar som folk inte har förstått. Det är sinnessjukt.

Nilsson var minutiöst förberedd och hade planlagt varje detalj.

– Jag har tränat på alla delar av den här banan och hade verkligen dagen och det är så fantastiskt kul när allt stämmer, säger hon till SVT Sport.

Segermarginalen var över tre sekunder – på en sprint.

– Jag förstår inte att jag kunde vinna med tre sekunder men jag fick till det. Jag hade bestämt mig för att inte komma i mål halvfull på krafter utan att jag verkligen skulle ha tömt mig och då krävdes det att jag skulle ha gått för fullt i backen och det gjorde jag.

Blir guld-Stina med medaljen runt halsen

Nu är silver-Stina, fyra sådana medaljer i VM, ett minne blott.

– Jag tar gärna emot namnet guld-Stina men jag vill gärna vänta in medaljen sedan får jag kalla mig det, säger Nilsson med ett stort leende till SVT.

Tvåan Maiken Caspersen Falla var det främsta hotet mot Nilsson på förhand men förvandlades till en statist trots att hon var tvåa.

– Det har varit så nervöst de senaste dagarna. Så skönt att bara få starta. Stina var väldigt stark i dag och förtjänade det här. Hon har haft stolpe ut tidigare. Jag är väldigt nöjd, säger Maiken Caspersen Falla till Kanal 5.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer