• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Bildbyrån

Guld-Stinas nya tårar vid medaljceremonien

Stina Nilsson var lycklig efter sitt livs största idrottsliga ögonblick när hon vann sitt första individuella mästerskapsguld genom att ta hem OS-sprinten överlägset. Det var mycket att bearbeta innan hon kunde somna. – Det blev sömnbrist eftersom jag bara sov 1,5 timme säger hon i Kanal 5:s OS-studio i Pyeongchang.

Hon såg då de rörliga bilderna av loppet för första gången. Det var en kvällstävling och den symboliska prisceremonien höll på över 22-slaget lokal tid.

Hon grät hejdlöst på prispallen och hade svårt att hålla sig när hon såg loppet i sin helhet igen. Det var stort att få ha familjen på plats och dela glädjen med att krama om pappa Richard vid målrakan.

– Det lockar till gråtfest och jag är jättestolt och får bra minnen även om det är alldeles nyligen. Jag har jagat ett individuellt mästerskapsguld. Familjen betyder jättemycket, säger Nilsson.

Fick guldmedaljen av Gunilla Lindberg

När guldmedaljen i dag delades ut på Medal Plaza i Pyeongchang av svenskarna, IOK:s Gunilla Lindberg, och svenska skidförbundets ordförande Mats Årjes, började tårarna rinna igen.

– Det var så speciellt, säger Nilsson som blev försenad av tät trafik till prisutdelningen.

Hon ”hade dagen” i går och är i karriärens absolut bästa form.

– En sådan här form kanske man bara har vart fjärde år och jag har aldrig känt mig bättre. Återhämtningen var bättre än någonsin, reflekterar Nilsson.

Stafetten på lördag nästa lopp

Hon står över 10 km fritt på torsdagen och har stafetten 4x5 km på lördag som nästa gren.

– När jag såg tävlingsprogrammet insåg jag att 10 km fritt låg kritiskt till. Med tanke på att det blev en lång dag med sprinten och att det blev lite sömn så är det helt rätt att stryka den, säger Nilsson som ska se tävlingen på tv i Olympiabyn.

Hon kopplade av med att lösa korsord mellan prolog och finalpasset och inser att hon med sitt OS-guld kommer att bli ännu mer igenkänd, en del av framgången som Nilsson inte är så förtjust i.

”Mina ord kan vara vassa som knivar”

– Men jag ska bli bättre på att hantera det, lovar Nilsson som berättar att hon kan vara retlig på tävlingsdagen.

– Mina ord kan vara vassa som knivar, säger Nilsson med ett leende.

Det var stor skillnad på insatsen i OS jämfört med VM i Lathis för knappt ett år sedan då hon kraschade i sprinten och hade ett jobbigt mästerskap som gav ett silver i stafett.

– Jag har tagit med mig mycket lärdom från Lahtis där jag inte var förberedd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer