Nilssons guldjubel. Foto: Bildbyrån

Stina Nilssons finalkross – överlägsen segrare

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson tog OS-guld i den klassiska sprinten efter att ha defilerat. Det var en kross som man sällan ser i sprintsammanhang. Svenskan vann finalen med 3,03 före värsta rivalen Maiken Caspersen Falla. Det var Nilssons första OS-guld och första internationella mästerskapsguld som senior.

Iförd stora skidglasögon åkte Nilsson, favoriten som höll för trycket, runt och kramade nära och kära på läktaren i kvällsmörkret.

Nilsson tog kommandot i finalen och ledde fältet. Svenskan var först in mot upploppet efter att ha glidit ifrån norskan Maiken Caspersen Falla och ryskan Julia Belorukova på fantastiska skidor.

OS i Pyeongchang 2018

– Det var ingen – ingen – ingen som var i närheten av henne idag, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Nilsson dominerade hela dagen

Det såg bra ut för Nilsson under hela dagen. Hon överraskade med att vara snabbast i kvalet – och gick lekande lätt vidare från kvartsfinalen. Hon kontrollerade det första kvartsfinalheatet fullständigt och vann före Krista Pärmäkoski.

Nilsson tog sedan kommandot i den första semifinalen och gick loss med Maiken Caspersen Falla i en tidig försmak till finalen. Falla var först in på upploppet och strax före mål gick Nilsson ut och såg till att vinna semin med 0,03 med gott om krafter kvar till finalen.

Hanna Falk blev femma.

Silvermedaljören Maiken Caspersen Falla gratulerar Stina Nilsson till guldet efter målgång. Foto: Bildbyrån

Nilssons dag i siffror:

Kvalet:

1) Stina Nilsson 3.08,75

2) Maiken Caspersen Falla 3.09,13

Kvartsfinal 1:

1) Stina Nilsson 3.10,90

2) Krista Pärmäkoski 3.11,97

Semifinal 1:

1) Stina Nilsson 3.10,52

2) Maiken Caspersen Falla 3.10,55

Final:

1) Stina Nilsson 3.03,84

2) Maiken Caspersen Falla 3.06,87

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet