Anna Haag, Maurice Manificat och Ivo Niskanen vill se ett slut på Johaug-fallet.

Stjärnorna vill se Johaug i OS

Uppdaterad
Publicerad

Inför avkunnandet av Cas dom mot Therese Johaug är det flera skidstjärnor som hoppas få se norskan i OS i Sydkorea.
– Jag har inget problem med att se henne tillbaka till OS. Men hon måste få ett straff. Det är det inga tvivel om, säger franske Maurice Manificat.

Norska Dagbladet har pratat med flera skidstjärnor om hur de ser på Therese Johaug och den kommande domen från Cas.

Fransmannen Maurice Manificat har tidigare varit kritisk till hur norska skidåkare behandlats av internationella skidförbundet, Fis. Han menar att de särbehandlats eftersom Norge är en stor och mäktig nation i skidsammanhang. Till Dagbladet säger han att hanteringen av fallet Johaug är förtroendeingivande då det visar att Norskan inte särbehandlas, man han hoppas få se henne i Peyongchang i februari när OS startar.

– Använder man EPO eller liknande borde man aldrig få komma tillbaka, men Johaung-saken är annorlunda och jag har inga problem med att se henne tillbaka till OS. Men hon måste få ett straff. Det är det inga tvivel om, säger fransmannen.

”Trist att läsa om Johaug”

Ivo Niskanen är trött på att domen har dröjt och tycker att ett avslut är på sin plats.

– Det är trist att läsa allt om Johaug, det är inte bra att det snackas om den här saken hela tiden och att det bara skjuts upp och skjuts upp. Vi behöver få domen och få svar. Det förtjänar sporten, och det förtjänar Therese, säger han.

Haag välkomnar Johaung tillbaka

Konkurrenten och vännen Anna Haag hoppas att Johaug ska komma tillbaka till sporten så snart som möjligt.

– Jag hoppas att det här fallet kommer att avslutas snart. Jag vill inte säga något om frågan, men det borde klaras upp så fort som möjligt. Jag hoppas att vi får det här ur världen och att Therese kommer tillbaka och tävlar med oss, säger Haag till Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer