Foto: Skärmdump/Bildbyrån/TT

Stormakterna går till Cas – sågar valet av Fis ordförande Johan Eliasch

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Johan Eliasch blev förra månaden omvald som ordförande för det internationella skid- och snowboardförbundet Fis.
Men valet är minst sagt omdiskuterat.
Flera länder vägrade delta i omröstningen – och nu har fyra av de tyngsta förbunden valt att göra en anmälan till idrottens skiljedomstol Cas.
– Förfarandet bakom valet var ett skämt, säger den schweiziske förbundstoppen Diego Züger.

Det var minst sagt stormigt i samband med Fis-kongressen i Milano förra månaden, där den svenske miljardären Johan Eliasch valdes om som ordförande, för en fyraårsperiod.

Flera delegater valde att lämna mötet innan valet inleddes, och hävdade att processen bakom valet var odemokratiskt.

”Bara en fars”

Anledningen till deras missnöje var att det inte fanns någon möjlighet att rösta nej till Eliasch, som var den ende kandidaten.

– Ett val där delegaterna bara hade ett alternativ för att göra en giltig röst, nämligen att rösta ja, stämmer inte överens med vår förståelse av lagen, det är bara en fars. Enligt våra juridiska experter stämmer något sådant inte överens med den schweiziska lagstiftningen, och tillsammans med flera andra nationsförbund klargjorde vi det i en skrivelse innan valen, sade det tyska skidförbundets vd, Stefan Schwarzbach, i samband med kongressen, enligt sajten Inside the Games.

”Vår plikt och skyldighet”

Nu har fyra av förbunden som var emot valet av Eliasch valt att lämna in en anmälan till idrottens skiljedomstol, Cas, och bett dem se över procedurerna i samband med valet.

”Vi är medvetna om att denna begäran till Cas kan leda till ytterligare och onödig mediabevakning, men vi är av åsikten att det är vår plikt och skyldighet som medlemmar av Fis att få sådana förfaranden granskade”, skriver de i sin Cas-begäran, som den schweiziska tidningen Blick tagit del av.

”Var ett skämt”

De fyra nationsförbund som står bakom anmälan är schweiziska, tyska, kroatiska och österrikiska skidförbunden.

– Förfarandet bakom valet var ett skämt. Ett val där den enda giltiga rösten är ett ”ja” stämmer inte överens med vår syn på lagen, säger det schweziska förbundets vice vd Diego Züger, enligt Blick.

Det schweiziska förbundets ordförande Urs Lehmann, som var en av kandidaterna som besegrades av Eliasch i förra årets val, går ännu längre.

– Valet var som hämtat som en scen från TV-serien Mupparna, säger han.

KLIPP: Eliasch vill öka vinstpengarna inom Fis (2/2)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eliasch vill öka vinstpengarna inom Fis Foto: Pernilla Wiberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer