Hanna Öberg hade tre bom i dagens lopp Foto: Bildbyrån

Straffrunda av Öberg när Sverige blev sexa

Uppdaterad
Publicerad

Sverige slutade på sjätte plats i mixedstafetten vid skidskyttets världscuptävlingar i Kontiolax.

OS-guldmedaljören Hanna Öbergs tre bom och straffrunda på andrasträckan gjorde att det aldrig var riktigt nära en svensk pallplats i Finland.

Det svenska skidskyttelandslaget gjorde enorm succé vid OS i Pyeongchang där förbundskapten Wolfgang Pichlers adepter tog fyra medaljer.

Vid världscupomstarten i Kontiolax i östra Finland har Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och övriga landslagsåkare varit långt ifrån att visa samma formbesked.

Nelin körde upp Sverige

Men lördagseftermiddagens mixedstafett får ses som ett fall framåt. Det svenska laget med Linn Persson, Hanna Öberg, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson slutade på sjätte plats. Trots en straffrunda efter att Öberg, OS-guldmedaljör i distans, missat tre skott i sitt liggande skytte och dragit på sig en straffrunda.

Efter ett bomfritt stående lämnade Öberg över till sambon Jesper Nelin som åtta, 58 sekunder från täten. Med endast ett utnyttjat extraskott i liggande och bomfritt stående lämnade Nelin över till Sebastian Samuelsson som femma.

OS-silvermedaljören i jaktstart spred skotten och lyckades nätt och jämnt hålla Sverige från en ytterligare straffrunda efter att ha använt sig av samtliga extraskott.

”Räcker inte”

Samuelsson körde in Sverige på en sjätte plats, med totalt en straffrunda och 13 utnyttjade extraskott, en minut och 28 sekunder bakom skrällsegrande Italien.

De blågula extraskotten på vitblå mark flödade även tidigare under lördagen. Mona Brorsson och Peppe Femling tog Sverige till en tionde plats i singelmixedstafett, VM-gren i Östersund nästa år, efter att använt tio extraskott. Sverige var 57,6 sekunder bakom segrande Frankrike.

–Det var hyfsat bra i dag. Men det (de tio reservskotten) räcker inte till om man vill vara på pallen, säger Mona Brorsson till TV4.

Hanna Öberg och Fredrik Lindström är de enda svenskarna i söndagens masstart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.