Foto: SVT

Suget efter vindhjälp

Uppdaterad
Publicerad

Är du en Anders Södergren i längdspåret som gillar att dra eller kanske en Petter Northug som för de mesta ligger i rygg? Vem du än är så håller nu forskare på med en studie för att se hur mycket energi och kraft man kan spara genom att ligga bakom andra.

I vindtunneln på Mittuniversitet i Östersund pågår just nu en studie om drafting, effekter av luftmotstånd. Forskarna vill få fram data på hur mycket energi och kraft längdskidåkare kan spara genom att ligga bakom i vindsuget. Något som kan ha hög relevans i masstart.

– Vi vill ju titta på olika hastigheter, för luftmotståndet ökar med högre hastigheter och då vill vi se i vilken hastighet de en signifikant påverkan, säger Mats Ainegren, lektor i sportteknologi vid Mittuniversitetet i Östersund.

– När det är snö och motvind vill ju ingen ligga först och det är ju ett bevis att det går bra mycket tyngre och det är ju samma i cykel eller löpning eller i vad som helst att du har en fördel av att ligga bakom, säger längdåkaren Jerry Ahrlin.

Foto: SVT

Många ryggar att gå på i Vasaloppet

10 kvinnor och 10 herrar ingår i studien, bland annat skidåkarparet, Jerry Ahrlin och Laila Kveli. Ahrlin som har lagt ned elitsatsningen har vid två tillfällen kommit tvåa i Vasaloppet, 2005 och 2007. Kveli som tävlar för Norge har varit snäppet bättre och har vunnit Vasaloppet två gånger, 2013 och 2014. Just Vasaloppet är ett lopp där män och kvinnor startar samtidigt, vilket kan vara gynnsamt för kvinnorna som kan få bra draghjälp av starkare herrar från start.

– Du kommer upp i en helt annan fart om du får en stark herre framför dig, det märks tydligt på taktiken i damklungan att är det gemensamstart så är det full fart direkt från start men om damerna startar själva så det lite mer avvaktande, säger Laila Kveli.

Optimera åkningen

Kommer det här få någon betydelse för åkarna?

– Jag tror absolut man kan ha nytta av de, sen kan man inte bara fokusera på hur mycket kan man spara på att ligga bakom utan även för den som ligger först, hur kan jag optimera min åkningen för att ge så liten fördel som möjligt för dom som ligger bakom, säger Mats Ainegren.

Resultatet kommer i höst

Under en vecka kommer forskarna att samla in data som kommer att analyseras och presenteras i höst. Om resultatet kommer påverka tävlingarna i vinter återstår att se.

– Det är ingen nyhet att det är lättare att ligga bakom men jag tror däremot att man kan utveckla tekniken på att ligga först, försöka komma loss. Har du väl kommit loss är det lika tungt för den som ligger tvåa och kommer den loss är det lika tungt för den som ligger trea så det gäller att spela på ett smart sätt, säger Jerry Ahrlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.