Sundby: ”Nyttigt för både kropp och själ att tävla”

Uppdaterad
Publicerad

För de ofta så dominanta norrmännen blev det ingen seger i herrarnas lopp. Martin Johnsrud Sundby gjorde en stark avslutning och knep tredjeplatsen i sitt första distanslopp efter avstängningen för överdosering av astmamedicin i somras.

I fjol vann Johnrud Sundby totala världscupen i överlägsen stil. I dag var han inte ens bästa norrman men ändå belåten efter loppet.

– Jag skulle säga att jag gjorde ett ganska bra lopp i dag, jag kommer från en vecka med sjukdom. Visst, jag får stryk av en stark finsk löpare och en lagkamrat, Emil Iversen. Men en tredjeplats är bra, jag är ganska nöjd med dagens lopp, säger han i Vinterstudion.

”Ser fram emot kommande helger”

Förhållandena i Ruka vara kämpiga med tunga backar och stark kyla, någon som kan ställa till problem för astmatikern Sundby.

– Det är alltid en värdering, om det är smart att tävla när det är så kallt, men det kändes bra. Tror att det var nyttigt för både kropp och själ att komma igång med säsongen. Jag ser fram emot kommande helger och hoppas att formen är ännu lite bättre då.

När norska landslaget anlände till Ruka möttes de av en skylt som jämförde norska åkarna med DDR:s dopning. Men Sundby säger sig inte ha märkt av någon fientlighet under helgen.

VM i Lahtis stora målet

– Det har varit som vanligt egentligen, inte något speciellt. Den finska publiken är mycket engagerad i sina löpare, en bra publik att tävla inför. Det har varit en bra helg, säger han.

Hans stora mål för säsongen är VM som går i finska Lahti.

– Det blir några tävlingar före jul och sedan blir det Tour de Ski som vanligt och kanske en längre period av träning före VM från mitten av januari till mitten av februari.  Förhoppningen är att vara i tipptoppform till VM i Lahtis och ha möjligheten att kämpa om en guldmedalj, det vill jag väldigt gärna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer