Martin Johnsrud Sundby. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sundby stoppas från att träna utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby har problem med luftrören.

Nu stoppas han från att träna utomhus.

– Vi har skickat prover till analys, säger landslagsläkaren Petter Olberg till Verdens Gang.

Tillsammans med Johannes Hösflot Kläbo är Sundby Norges kanske störste guldhopp på herrsidan i OS. Efter tävlingarna i helgen kände han att något inte stod rätt till och har genomgått flera undersökningar.

Nu har luftrören börjat ställa till med problem under veckans tester. 33-åringen har två svaga tävlingar i Davos och Toblach bakom sig.

– Det betyder att han inte kan träna utomhus i kallt väder och får inte tävla.

Just nu undersöks han regelbundet och det är oklart hur det blir med Tour de Ski, som han är uttagen till. Tävlingarna börjar 30 december.

– Det är så pass lång tid kvar ändå. Vi har inte bestämt oss om det än. Vi måste ta reda på hur det ligger till med den här situationen.

VG: Kan han träna?

– Han kan köra träning som är lite hårdare, men det måste göras inomhus. Han får inte träna utomhus.

33-åringen har en tidigare dopningsavstängning för att ha feldoserat astmamedicin under 2015 och då tappade han Tour de Ski-segern. Ifjol blev han tvåa bakom Sergej Ustjugov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.