Sundby: ”I Norge fuskar vi inte”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johnsrud Sundby är på plats i italienska Val Senales och tränar inför säsongsstarten. Han är fylld med känslor kring den behandling han fått sedan avstängningen för otillåtet bruk av astmamedicin. ”I Norge fuskar vi inte”, säger han till NRK på frågan hur han tycker utländsk media behandlat norsk längdåkning efter hans avstängning och Therese Johaugs dopningsavslöjande.

– Det är väldigt ledsamt. I Norge fuskar vi inte. Men vi har likväl hamnat i en situation som gör att det blir skriverier och det är något vi måste gå igenom, säger Johnsrud Sundby om hur han ser på misstänksamheten mot norsk längdåkning överlag.

Hans eget fall och Therese Johaugs fall gör att den norske längdåkaren känner sig bekymrad över rättssäkerheten hos idrottare.  Han tycker att den är svagare än för människor i samhället i övrigt.

– Det är en situation som jag har fått sett baksidan av. Det är lite annorlunda inom idrotten än i resten av samhället. Det är svårt att sätta sig in i. I idrottsvärlden dömer man, eller ni (syftandes på NRK:s reporter) oskyldiga som man dömer en skyldig. I samhället annars så låter man hellre någon skyldig gå fri än riskera att döma en oskyldig, säger Sundby till NRK.

Synd om Therese

Sundby fruktar att det synsättet kommer få stora konsekvenser på Therese johaug när hon nu genomgår processen att få en dom efter avslöjandet och läppsalvan.

– Dessvärre kan det få konsekvenser för Therese, men det är en sak som jag inte kan kommentera, säger Sundby, som berättar om hur han tog emot beskedet om dopningstestet för Johaug.

– Jag blev väldigt ledsen, väldigt ledsen. Det var en väldigt tung dag. Det var som att återuppleva en väldigt igenkännbar  situation. Jag tycker verkligen synd om Therese. Det var en fruktansvärt tung dag.

Sundby tänker inte betala sin ersättning

Martin Johnsrud Sundby tänker inte betala tillbaka de pengar norska skidförbundet betalat honom, som ersättning för de segerpremier han blivit av med.

–Jag förhåller mig till avtalet som jag har med skidförbundet och den skulden de har tagit på sig. Det har vi inte diskuterat mer, säger Sundby till NRK.

Martin Johnsrud Sundby stängdes av i två månader och blev av med segrarna både i den totala världscupen 2014/15 och Tour de Ski samma säsong när han dömdes för dopningsbrott efter att felaktigt ha använt sin astmamedicin.

När Sundby för en tid sen tog på sig ansvar för händelsen höjdes röster för att han också bör betala tillbaka de pengar han fått av norska skidförbundet, som ersättning för de segerpremier han blivit av med. Men under tisdagens medieträff i italienska Val Senales berättade Sundby att han inte tänker betala tillbaka pengarna, totalt 1,1 miljoner norska kronor. Totalt har Sundby-affären kostat norska skidförbundet 3,3 miljoner kronor rapporterar NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer