Martin Johnsrud Sundby slutade 34:a i kvalet. Foto: Bildbyrån

Johnsrud Sundby utslagen – redan i kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johnsrud Sundby var fjolårets stora gigant. Men i världscuppremiären i finska Ruka lyckades norrmannen inte ta sig vidare från förmiddagens sprintkval. ”Hade inte tänkt tävla i dag men nu fick jag blåsa ut spänningarna ur kroppen”, säger han till SVT Sport.

Den norska längdskidåkaren Martin Johnsrud Sundby har haft en turbulent säsongsuppladdning – tidigare i år stängdes han av i två månader på grund av felaktigt bruk av astmamedicin.

– Klart att det har påverkat tillvaron de 3-4 senaste månaderna. Det har varit en lång process men nu är jag klar med den och ser fram emot längdskidåkning, säger Martin Johnsrud Sundby till SVT Sport.

Till säsongens första världscuptävling höll SVT Sports expert Anders Blomquist Johnsrud Sundby som en favorit i herrarnas sprint. Men norrmannen slutade bara på plats 34 i kvalet efter att ha stakat sig runt banan och blev därmed utslagen direkt.

– Jag ville prova att testa gränserna lite och jag blev nog den första att staka sig runt här i Ruka. Jag gjorde ett försök och kommer att jobba vidare på det i helgen, säger han.

Norrmannen har varit sjuk under veckan men det har inte påverkat dagens resultat.

– Jag mår bra. Jag hade inte tänkt tävla i dag men nu fick jag blåsa ut spänningarna i kroppen, säger Johnsrud Sundby.

Norges Johannes Hösflot Kläbo vann kvalet och bästa svensk blev Teodor Peterson som slutade på sjätte plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.