Supertalangen äntligen redo för comeback

Uppdaterad
Publicerad

Hon stod på samma SM-pall som förebilden Kalla och vann dubbla JVM-guld, men mitt i succén skadade längdtalangen Ebba Andersson knäet. Sju månader och två operationer senare är hon redo för comeback – starkare än förut.

”Jag ser verkligen fram emot det, det ska blir kul att se hur knäet fungerar med att åka skidor”, säger Andersson till SVT Sport.

19-åringen från Sollefteå står i helgen på snö för första gången sen JVM-framgångarna och gör det på ett historiskt läger i Idre där såväl a- som juniorlandslaget tränar sida vid sida.

Ebba Andersson gör sitt sista år som junior, har JVM i gamla amerikanska OS-orten Soldier Hollow, Utah, som sitt stora mål, men erkänner att hon inte är främmande för en VM-start bland seniorerna i Lahtis senare i februari om läget uppstår.

Hon är verkligen snösugen efter en lång rehab och försäsong, i spåren av den olyckliga skada hon drog på sig hemmavid under en löprunda. Ebba Andersson, som är en minst lika stor friidrottstalang, trampade snett och förstörde knät.

Kört mer överkropp

Operationen blev lyckad, men en snabb läkning skapade ärrvävnad och hämmade hennes rörlighet. Det blev en andra operation i juni, men sen dess har kurvorna pekat spikrakt uppåt. Hon springer inte, men har kört rullskidor hårt och framförallt byggt upp överkroppen.

– Jag har stakat mycket, både på rullskidor och i stakmaskin, och även fått köra mer överkroppsstyrka än vad jag normalt skulle ha gjort.

Det har gett resultat, vid ett årligt rullskidtest var hon som hon själv lite hemligt uttrycker det, ”väldigt mycket bättre” och erkänner sen att det var över en minut snabbare än ifjol (”fast det kan vara svårt att jämföra, beroende på väder och temperatur och annat”).

Definitivt ett skönt besked efter en tung period och inför det som kan bli hennes mest spännande säsong i karriären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.