Foto: Bildbyrån

Svensk doldis tar över skidförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Det talades om Mats Årjes som ny ordförande i det internationella skidförbundet, Fis. Svenska skidförbundets kandidat fick dock nobben.

Men det blev en svensk på posten ändå – doldisen Johan Eliasch, som nominerats av Storbritannien, blir ny chef i skidvärlden.

Eliasch vann en jordskredsseger vid omröstningen och fick 54 procent av rösterna.

– Jag vill tacka Gian-Franco (Kasper), utan honom hade vi inte varit här i dag. Jag kommer att vara engagerad, öppensinnad, transparent och bli en ordförande för alla länder och discipliner, säger Eliasch och tackar sin föregångare.

Schweizaren Kasper satt som ordförande i 23 år.

”Ser en enorm potential i skidsporterna”

– Jag ser en enorm potential i skidsporterna. Vi måste hitta bättre och mer tv-mässiga format. Om det är underhållande så kommer fler personer att titta, och om det är fler som tittar så får man mer pengar för tv-rättigheterna. Och ju mer pengar vi får, desto mer kan vi investera i sporten, sade Eliasch i en intervju med österrikiska Kleine Zeitung för ett år sedan.

Eliasch är 59 år, uppvuxen i Djursholm, och vd för ett stort märke som gör skidutrustning. Han har också agerat rådgivare till flera högt uppsatta politiker i Storbritannien, bland annat nuvarande premiärministern Boris Johnson. Han är mångmiljardär och bor i London.

Övriga kandidater var förutom Årjes, schweizaren Urs Lehmann och britten Sarah Lewis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.