Frikåkaren Evelina Nilsson tog en pallplats i första tävlingen på Freeride World-touren. Foto: Evelina Nilsson

Svensk rookie på pallen

Uppdaterad
Publicerad

Första stoppet på friåkarnas höjdpunkt för säsongen – Freeride World Tour. Då slog svenska rookien Evelina Nilsson till med en tredjeplats. ”Wow!”, säger Nilsson till SVT Sport.

Evelina Nilsson gör sin första säsong på Freeride World-touren. Då visade hon upp både fin form och självförtroende i Vallnord-Arcalis, Andorra.

– Jag kände mig ett med berget och påminde mig om att kraften finns inom mig och att det är så himla kul att åka skidor. Bara att flyta ner och känna snön. Wow! Massa kärlek!

Vann gjorde i stället amerikanskan Jackie Paaso (70.00), strax före förra årets världsetta österrikiskan Eva Walkner (68.50).

Dagens andra bästa svenska, Lotten Rapp, gjorde även hon en bra insats och tog hem 61.75 poäng och en sjunde plats.

”Jag känner mig less”

Matilda Rapaport som SVT Sport besökte i Engelberg dagarna före första stoppet stod för en stabil insats med fin teknik och hamnade på en nionde plats med 54.25 poäng.

– Jag känner mig less, men det var också tuffa förhållanden. Det var utmanande snö och jag upplevde att mina skidor skar fast, säger Matilda Rapaport till SVT Sport.

Många av åkarna valde säkerhet för att ”känna på” formen i början av säsongen.

– Jag hade inte riktigt farten och flytet i dag, men skönt att stå på benen. Det finns mycket att förbättra. Kroppen kändes stark men jag har en liten förkylning så den ska jag jobba bort till nästa tävling, fortsätter Rapaport.

Nästa stopp på touren är den 2 februari i den franska skidorten Chamonix.

Seger till Turdell

Även Kristofer Turdell gör sin första säsong på touren och för honom gick det ännu bättre. Den svenske åkaren vann (90.50) före schweizaren Jeremie Heitz (87.50) och Rysslands Ivan Malakhov (86.62).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.