Foto: Bildbyrån

Svenske landslagsåkaren bröt handen på träning: ”Var som en blixt slog ned”

Uppdaterad
Publicerad

Med drygt två veckor kvar till den alpina världscuppremiären har det svenska fartlöftet Felix Monsén åkt på en rejäl smäll: 23-åringen har brutit två fingrar.

– Det var som att en blixt slog ned i handen. Jag kände ganska tidigt att det var något allvarligt, säger Monsén till SVT Sport.

Det var under en storslalomträning i Innsbruck, Österrike, under tisdagen som Felix Monsén slog i handen rejält i en käpprot och bröt två fingrar i höger hand.

– Det var ganska rejäl smärta. Det var som att en blixt slog ned i handen. Jag kände ganska tidigt att det var något allvarligt. Man slår i handen rätt ofta i käppen, men det är inte så ofta du träffar så rent att du bryter något. Jag kände tidigt att det var värre än en stukning, säger Monsén till SVT Sport.

Två skruvar i varje finger

23-åringen opererades i Innsbruck senare under tisdagskvällen och två skruvar sattes in i varje finger.

– Läkaren sa att jag inte kan åka skidor på en månad. Men om man ser det krasst missar jag bara ett läger. Planen är att stå på skidor lite tidigare och bara behålla känslan.

Med världscuppremiären i Sölden 27-28 oktober bara drygt två veckor bort, och med hemma-VM i Åre i början på februari, konstaterar Monsén att uppladdningen nu inte blir optimal.

– Men jag är inte superorolig. Jag sa till min pappa när vi pratade på telefon att det här är en del av att vara professionell atlet. Sedan får man väl se hur mycket handen klarar av när jag väl börjar åka skidor.

Att det är ett VM på hemmaplan, blir det lite extra orostankar då?

– Det ploppar ju upp i tankarna när sådant här händer, men det är inte så ofta du får en helt felfri säsong. Några bakslag får man utgå ifrån, det kan inte alltid gå som planerat.

– Nu ska jag inte jämföra mig med Marcel Hirscher, men han bröt ju benet och lyckades komma tillbaka. Man får se det som tur i oturen att vi inte börjat tävla än och att det är handen och inte nåt annat.

Siktar högt inför VM: ”Man ska ha stora mål och drömmar”

Monsén körde in på 16:e plats i VM-störtloppet i St Moritz 2017 och har en 29:e plats som bästa placering i världscupen. Trots skadan har han stora förhoppningar på VM i Åre, där han är ett av få svenska farthopp.

– Mina mål inför VM har varit stora, eftersom det är min hemma-backe. Eftersom jag är fartåkare ger det ganska mycket.

– Jag sa i Vinterstudion en gång att jag skulle ta medalj. Nu kanske det inte har gått lika bra som jag hade hoppats, men den tanken finns fortfarande. Jag ska inte sticka under stol med att jag har höga mål. Jag ser det som att man ska har stora mål och drömmar – då ökar ju chansen att nå dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.