Matilda Rapaport i ett tidigare möte med SVT Sport. Foto: SVT

Svenskt skidproffs i koma efter lavinolycka

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska friåkaren Matilda Rapaport har skadats allvarligt i en lavinolycka i Chile. Sent under lördagskvällen befann sig svenskan fortfarande i koma. ”Tillståndet är kritiskt”, säger Rapaports manager Håkan Hansson till SVT Sport.

Det var i torsdags när den professionella skidåkaren Matilda Rapaport, 30, deltog i en filminspelning i Farrellones i Chile som en lavin plötstligt utlöstes.

– Hon åkte andra åket för dagen och hon åkte själv. Och 10-15 sekunder in i åket så spricker det under och runt omkring henne och en lavin går i gång, berättar Rapaports manager Håkan Hansson för SVT Sport.

”Hon hann inte utlösa airbagen”

Matilda Rapaport försökte åka ifrån lavinen, men lyckades inte.

– Hon är en av världens bästa skidåkare, men det blev för mycket snö och hon ramlade bland snömassorna. Hon hade all säkerhetsutrustning, men hon hann inte utlösa airbagen för hon var så fokuserad på att åka från lavinen.

Rapaport fördes efter ett intensivt räddningsarbete till det närliggande sjukhuset i Santiago. Svenskan befinner sig nu i koma.

Ligger i hjärt- och lungmaskin

– Tillståndet är kritiskt. Hon har inga synliga skador utan det är att hon har legat begraven och haft syrebrist som är oroande, säger Håkan Hansson.

Rapaports make, landslagsåkaren Mattias Hargin, finns på plats i Chile och vakar vid sin frus sida tillsammans med Rapaports mamma. Tidigast under söndagskvällen, svensk tid, kan läkarna ge några nya besked kring Rapaports tillstånd.

Matilda Rapaport har tagit flera pallplatser i Freeride World Tour, och har som främsta merit en seger i Verbier 2013.

”Är en riskfylld sport”

I samband med snowboardstjärnan Estelle Balets tragiska bortgång i april sa Rapaport följande om friåkarnas säkerhet:

”Friåkning är en riskfylld sport eftersom den sker ute i opreparerad terräng bland stora berg. Det finns ett utpräglat säkerhetstänk bland alla som utövar sporten professionellt och våra tävlings- och filmåk är noggrant förberedda och utvärderade. Kunskap och lavinutrustning räddar liv men ibland tvingas vi inse att det oförutsedda kan inträffa eftersom vi inte kan påverka miljön vi verkar i.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.