Sverige på pallen i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

I jaktstarten kom bästa svenska på en 27:e plats.

När stafetten avgjordes i tyska Oberhof kom Sverige på pallen – utan en enda straffrunda.

– Det är det bästa vi någonsin har gjort, säger Mona Brorsson till SVT Sport.

Sveriges skidskyttedamer tog sin första pallplats på sju år i en stafett. Svenskorna stod för ett stabilt skytte och undvek straffrundor, vilket var den avgörande faktorn i loppet.

Avgjordes i sista skyttet

Det var tungt för svenskorna i gårdagens jaktstart. I stafetten inledde Linn Persson med att bara behöva anväda två extraskott. Anna Magnusson fortsatte på samma fina bana och var tillsammans med nationerna Tyskland, Japan och Ukraina vid den andra växlingen.

Elisabeth Högberg behövde bara ett extraskott samtidigt som andra nationer bommade och var 32 sekunder efter täten på en fjärdeplats vid sista växlingen.

När Mona Brorsson sedan var sista åkare, behövde hon två extraskott i liggande men bara ett i stående. Ryssland som låg på en tredjeplats, höll inte för trycket och bommade tre extraskott i rad i det avgörande ståskyttet vilket resulterade i en straffrunda. Mona Brorsson kunde sedan åka lugnt in i mål och fira tredjeplatsen med sina lagkamrater.

–  Det känns jättebra. Det är det bästa vi någonsin har gjort. Vi är uppe på molnen, säger Brorsson till SVT Sport.

– Det ger oss hopp till OS och en trygghet att känna att vi kan prestera där, men vi är fortfarande underdogs.

Frankrike vann stafetten före Tyskland.

”Precis börjat träna”

Sverige lyckades ta en tredjeplats utan Hanna Öberg, som var fjolårets bästa svenska skidskytt. Öberg saknades på grund av en förkylning men är påväg tillbaka.

– Jag har precis precis börjat träna. Det känns bra att jag kan börja träna igen, det har varit en segdragen förkylning. Tanken är att jag ska åka till Ruhpolding nästa helg. Sen får vi se om det blir något då, säger hon till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.