Ojala tror Kalla är tillbaka i tävlingsspåret snart. Foto: Bildbyrån

Ojala: ”Kalla måste kartlägga sig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla står inför en ny utmaning i träningsvardagen efter att hon drabbats av hjärtflimmer: ”Det handlar om att hon behöver kartlägga sig själv och sin vardag för att ta reda på om det kan vara något där som triggar i gång det här. I bland kan fallet vara så”, säger SVT Sports expert Johanna Ojala.

Under världscuppremiären i finska Ruka gick Charlotte Kalla inte att känna igen. Skidstjärnan klappade ihop fullständigt och kom i mål på en 75:e plats – fyra minuter bakom segraren Marit Björgren.

Efter att Kalla undersökts av bland annat landslagsläkaren Per Andersson står det klart att det var ett förmaksflimmer som var orsaken till kollapsen.

Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ofta även snabbare. Något som i sin tur leder till att hjärtat inte kan pumpa runt blodet i kroppen så effektivt som normalt.

Inte ovanligt

Att åkare drabbas av förmaksflimmer är inte helt ovanligt inom skidvärlden, menar SVT Sports expert Johanna Ojala.

– Det är inte helt ovanligt att det sker. Jörgen Brink, Marit Björgen och Martin Johnsrud Sundy har också varit med om detta. En del utövare finner sin metod för att lugna ner flimmret när de väl får det. Har man tur så händer det på träning och har man otur händer det när man tävlar, säger Johanna Ojala.

I Ruka var det första gången som Kalla råkade ut för förmaksflimmer. Nu står hon inför en ny utmaning i träningsvardagen.

– Det som blir viktigt för henne nu blir att registrera hur ofta det sker. Det handlar om att hon behöver kartlägga sig själv och sin vardag för att ta reda på om det kan vara något där som triggar i gång det här.

Vidare tror Ojala att Kalla är tillbaka i tävlingspåret om inte alltför länge.

VM är Kallas mål

–  Hon står över i helgen, men sen kör hon på som vanligt skulle jag tro. Sker det igen på någon tävling innan jul så hade jag dragit i handbromsen lite, men det finns läkare som kan det där mycket bättre än jag, säger Ojala och tillägger:

– VM är hennes mål och då ska hon jobba med att lära känna sig i denna situationen och vara förberedd på att det kan hända igen. Vi får hoppas på att det här är en gång och att nästa gång aldrig sker heller.

VM avgörs mellan den 21 februari och 5 mars i finska Lahtis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer