Foto: Bildbyrån

Blomquist om finske tränaren: ”Väldigt stötande”

Uppdaterad
Publicerad

Skidstjärnan Kerttu Niskanen byter tränare till skandalomsusade Pekka Vähäsöyrinki. En tränare som tidigare har blivit anklagad för att ha varit inblandad i epo-dopning.

– Det är väldigt stötande att man inte har raka rågångar mellan ett smutsigt förflutet och en förhoppningsvis ren nutid, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Kerttu Niskanen fick inte med sig någon inidviduell medalj från VM i Lahits tidigare i vinter. Hon tvingades bryta tremilen och hennes bästa individuella resultat blev en sjätteplats. I stafetten lyckades det finska laget knipa bronset bakom Norge och Sverige.

När säsongen summerades var Niskanen på en åttondeplats i den totalavärldscupen.

Inför nästa säsong gör nu finskan en förändring. På Instagram berättar 28-åring att hon väljer att byta tränare.

kerttu

Den som nu kommer att få ansvar över hennes träning är kontroversielle Pekka Vähäsöyrinki. 60-åringen var landslagstränare för det finska skidlandslaget under åren 1985-1989 samt 1992-1995.

”Det är en uppenbar risk”

Vähäsöyrinki dömdes 2011 till villkorligt fängelse för grovt bedrägeri, efter att ha ljugit i en uppmärksammad dopningsrättegång inom finsk längdskidåkning. Dessutom har han tidigare anklagats för att ha varit inblandad i epo-dopning.

– Det känns inte bra att ha honom som tränare med hans bakgrund. Det är en uppenbar risk. De som går över linjen tenderar att göra det igen, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

– Det är väldigt stötande att man inte har raka rågångar mellan ett smutsigt förflutet och en förhoppningsvis ren nutid.

Också Kari-Pekka Kyrö, som var landslagschef för det finska laget under dopininskandalen i VM 2001, har tidigare uttryckt skarp kritik mot Vähäsöyrinki.

– Pekka Vähäsöyrinki var dopningschef nr. 1 under en tioårsperiod fram till 1997 då jag blev ny huvudtränare, sa Kyrö 2008 enligt längd.se.

Under året som gått har skidvärlden skakats av ett flertal dopningsfall. Astmadebatten i Norge följdes av avslöjandet om att Therese Johaug testat positivt för den anabola steroiden clostebol och flera ryska landslagsåkare stängdes av efter misstankar om systematisk dopning.

”Otillfredsställande för skidåkningen”

Samtidigt har både ryska, finska och norska åkare hyllat kollegor som tidigare åkt fast för dopning. Det norska förbundet har stått för Johaugs advokatkostnader och Sundbys förlorade prispengar. Dessutom jobbar ledare i Ryssland och Finland som förknippats med dopning kvar inom idrotten.

– Dopningsbrotten i Ryssland, Finland och Norge är inte jämförbara. Men det är ett problem för skidåkningen att alla inblandade ser ett personligt perspektiv på dopningsärendena och är helt blinda för signalvärden och kampen för ren idrott, säger Blomquist.

”Borde få livstidsavstängning”

– I några fall kan jag förstå varför man på olika sätt vill stötta individer som fällts, men om åkare och skidförbund på allvar vill ha en ren idrott måste fler tydligare stå upp för en rakryggad front mot åkare, ledare och läkare som medvetet fuskar.

– Alla som har medverkat i avancerad och medveten dopning – tränare, läkare och aktiva, borde få livstidsavstängning från idrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.