Mathias Fredriksson vill se att Alexander Legkov stängs av även i världscupen. Foto: Bildbyrån

SVT-experten: Legkov borde få samma straff av Fis

Publicerad

Ryske OS-guldmedaljören Alexander Legkov stängs av på livstid från OS på grund av dopning. SVT-experten Mathias Fredriksson vill nu se att det internationella skidförbundet, Fis, agerar. – Han borde få samma straff hos Fis. Det känns konstigt att inte få åka i OS, men att få åka i världscupen, säger Fredriksson.

Alexander Legkov, som varit avstängd sedan december 2016 på grund av inblandning i en dopningsutredning, har fått sin dom. 

Internationella olympiska kommittén stänger av ryssen på livstid från OS och fråntar honom hans OS-medaljer från Sotji.

”Utgår från att IOK måste ha starka bevis”

Legkov har tidigare sagt att han siktar på att göra comeback efter avstängningen i den stundande skidpremiären i Gällivare.

Det är ett scenario SVT-experten Mathias Fredriksson inte vill se.

– Jag utgår från att IOK måste ha starka bevis för att kunna stänga av honom från OS på livstid och frånta medaljer. Därför borde han få samma straff hos Fis. Det känns konstigt att inte få åka i OS, men att få åka i världscupen, säger Fredriksson.

”Ser helst att bevisen blir offentliga”

Legkovs representanter gick snabbt ut med att domen kommer att överklagas. Hur fallet utvecklar sig hänger enligt Fredriksson på bevisningen.

– Helst ser jag att bevisen blir offentliga. Så man vet på vilka grunder han blir avstängd. Det är ganska stor skillnad om det går att bevisa att han haft dopningspreparat i kroppen eller att han stängs av för att det varit felaktig hantering av dopningsproverna.

Bara början enligt hård

SVT-kommentatorn Jacob Hård ser domen mot Legkov som toppen av ett isberg.

–Jag tror att det här är bara början på någonting som kommer att rullas upp nu de kommande veckorna. Vi har väntat på de här utredningarna från IOK och här kommer nu det första steget. Det här är en uppföljning av den statsstyrda massdopning som förekommit i Ryssland, säger Hård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer