Foto: Bildbyrån

SVT:s expert: ”Calle självklar avslutare”

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson förlorade spurten mot Norge i den sista Världscup-stafetten före VM i Lahti, men SVT Sports expert Anders Blomquist anser att Halfvarsson är självklar på sistasträckan i VM och bör ha goda chanser med några goda träningsveckor före VM.

– Det är inte bra att få stryk i en spurt, det är mentalt belastande, men jag hoppas att Calle kan känna att formen inte fanns där till 100 procent, säger Anders Blomquist till SVT Sport.

Ska det räcka med några goda träningsveckor före VM?

Vinterstudion

– Ja, det kommer att göra stor skillnad. Dessutom är det en annan bana man tävlar på i Lahti, det finns andra backar och andra möjligheter att rycka tidigt och dra igång en långspurt. Verktygslådan är större än att bara ta det på upploppet.

Halfvarsson irriterad

Calle Halfvarsson själv uttryckte idag irritation över att han var tvungen att ta sistasträckan i Världscupen i Ulricehamn, trots att han har en sjukdomsperiod bakom sig och inte är i bästa slag. Hans tanke är att han hamnar i ett mentalt underläge gentemot Finn Hågen Krogh som är en tänkbar avslutare för Norge i VM, om inte spurtkungen Petter Northug återkommer från sin dåliga form.

Den svenske förbundskaptenen Rikard Grip har dock uttryckt att beslutet var rätt och att Halfvarsson – som har vunnit i Världscupen i sprint under den här säsongen – är den som ska avsluta även i VM, något som stöds även av SVT:s expert Anders Blomquist.

– Om Calle är i form är han det självklara valet, han har en fart som ingen annan har i det svenska laget. Han är en av världens bästa spurtare, tillsammans med Finn Hågen Krogh och ryssen Ustiugov, säger Blomquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet