Johanna Ojala Foto: Bildbyrån

SVT:s expert: ”En gigant i vår tid”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att tidernas främsta vinterolympier Marit Björgen lägger skidorna på hyllan. Längdskidåkningen blir därmed en stor profil fattigare nästa säsong.

– Hon är den största, hon är en gigant i vår tid, säger SVT Sports expert Johanna Ojala.

SVT:s expert Johanna Ojala kommer sakna Björgen i längdspåren.

– Det är en stor människa och profil, inte bara som idrottare. Jag tror att hon har betytt mycket för andra åkare, lite ”mamma Björgen” och hon har tagit hand om de andra, säger Ojala.

Marit Björgen är tidernas främsta vinterolympier och har utöver 15 OS-medaljer också 18 VM-guld och 144 segrar i världscupen.

– Hon är den största, hon är en gigant i vår tid, säger Ojala.

Inte helt överraskad

Även SVT:s expert Mathias Fredriksson håller Björgen som den främsta längdåkaren.

– Som längdskidåkare är hon den allra största, det är bara att kolla på meritlistan. Den talar för sig själv, säger Fredriksson.

Fredriksson är inte helt överraskad över Björgens beslut att lägga av.

– Jag tycker nog att det var lite väntat. Hon fick en väldigt värdig avslutning med ett fantastiskt OS och en fantastisk världscupsäsong, säger han.

”Varit bra under så lång tid”

– Det som är fascinerande är att hon inte alls haft en spikrak karriär. Hon vann mycket 2005 och där men sedan hade hon några säsonger som var tyngre men lyckas vända det och komma tillbaka starkare 2010.

Vad minns du framför allt från hennes karriär?

– Det som sticker ut är att hon varit så bra under så lång tid. Fortfarande nu när hon är 38 vinner hon och att orka vara så hungrig det är fascinerande. Har man vunnit över 100 segrar i världscupen kan man tänka sig att man ska vara nöjd men ändå har hon det där drivet.

Hur mycket kommer du sakna henne nästa säsong?

– Det är en stor profil som lämnar men samtidigt har vi fått njuta av hennes skidåkning några år extra än vi trott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.