SVT:s expert Björn Ferry menar att Ole Einar Björndalen hade haft svårare att slå igenom i den konkurrens som råder i dag. Foto: Bildbyrån

SVT:s expert hyllar Björndalen: ”Den störste genom alla tider”

Uppdaterad
Publicerad

Ole Einar Björndalen lägger skidorna och bössan på hyllan. SVT:s expert Björn Ferry har själv tävlat mot norrmannen under många år.

– Han är den störste genom alla tider, så är det, utan diskussion, säger Ferry.

Beskedet att Ole Einar Björndalen avslutar karriären kom i dag vid en presskonferens i norska Simostranda.

– Det var litegrann på tiden. Han är en ikon, men det var väl dags nu, säger Björn Ferry om beslutet.

SVT:s expert menar att Björndalen är den bäste skidskytten som funnits.

– Han är den störste genom alla tider, så är det, utan diskussion, säger Ferry.

Hade haft svårare att slå igenom i dag

Han påpekar dock att konkurrensen ser annorlunda ut nu, än på 1990-talet när norrmannen slog igenom.

– Han var tillräckligt bra på att skjuta. Inte briljant egentligen, men skidåkningen stack ut. I början av 2000-talet var det inte så många inom skidskyttet som var riktigt vassa skidåkare så han kunde vinna en sprint trots två bom. Det har varit tuffare för honom de sista tio åren, menar Ferry.

– I dag hade det varit mycket tuffare för Ole Einar att slå igenom. Jag tror att Martin Fourcade är bättre i dag än vad Björndalen någonsin har varit. Fourcade är en klart bättre skytt och har ett annat taktiskt sinnelag när det är fler lopp som avgörs man mot man. Det är en annan konkurrenssituation nu än, säg, 2000-2008.

”Vann guld både 1998 och 2014”

Det råder dock inga tvivel om vem som betytt mest för sporten så här långt.

– Ole Einar är fortfararande störst, han har fler segrar och varit bäst under så lång tid. Han vann OS-guld både 1998 och 2014, det är en så himla lång period. Det gör det som gör det så unikt, att han har hållit den nivån över tid. För mig är Ole Einar fortfarande nummer 1, men vi får se hur länge Fourcade håller på.

Se känslosamma klippet när Björndalen meddelar sitt beslut:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.