Anders Blomquist och Emil Jönsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

SVT:s expert: ”Räcker inte för OS”

Uppdaterad
Publicerad

Emil Jönsson slog till med säsongsbästa i sprinten i Dresden. Men femteplatsen är inte tillräckligt för att övertyga SVT:s expert Anders Blomquist om att han ska ha en OS-plats.

– Det räcker inte för att kvalificera sig till OS, men det stärker definitivt hans chanser, säger Blomquist.

Om mindre än en månad drar OS i gång i Pyeongchang och tiden börjar rinna ut för Emil Jönsson. I dag kom dock en ljusglimt när han tog sig till final i stadssprinten i Dresden.

– Emil har haft några tuffa säsonger men hans kapacitet är hög, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

OS i Pyeongchang 2018

Femteplatsen i finalen är dock inte tillräckligt för att övertyga Blomquist om att Jönsson förtjänar en OS-plats.

– Det räcker inte för att kvalificera sig till OS, men det stärker definitivt hans chanser. OS-sprinten är i klassisk stil på en bana med dubbelt så lång åktid. Men dagens insats var riktigt bra av Emil.

Kom med till VM som distansåkare

I Sotji blev det dubbla OS-medaljer för Jönsson men därefter har Jönsson haft några tunga säsonger.

– I fjol kom han med till VM som distansåkare, då han vann SM på 15 km klassiskt och gjorde flera bra distanslopp. Men i sprint var hans senaste pallplacering i världscupen från för-VM 2014.

32-årige Jönsson var förvånad över att han knep en femteplats i dagens lopp.

– Jag bestämde mig för 1,5 månad sedan att det var så kort tid kvar till OS att jag inte skulle köra skate utan bara fokusera på klassiskt. Och nu är jag final i skate, det var inte alls meningen! Men benen känns bättre och bättre, det kändes litegrann som förut, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet