Foto: SVT

SVT:s expert: ”Tufft – men fanns inga alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Anders Blomquist anser att Therese Johaug fick ett hårt straff – men att det var nödvändigt.

– Jag hör till dem som har trott på hennes historia till stora delar. Jag har tyckt synd om henne men samtidigt – om man vill ha en ren idrott där man fälls för sådana här grova förseelser, då finns det inget alternativ. Från min utgångspunkt så är det ett hårt straff för det hon har gjort men jag ser inget alternativ. Det måste vara ett hårt straff, för annars får vi en omöjlig situation när vi jagar människor som dopat sig medvetet och fuskat. Det är tufft, men jag ser inget annat alternativ, säger han i en första intervju efter att dopningsdomen blivit känd.

Blomquist tror dock att uppfattningarna om domen kommer att gå isär.

– Norge kommer att tycka att det är ett väldigt, väldigt hårt straff. Större delen av världen kommer nog att tycka att det är ett ganska lindrigt straff hon får för den förseelsen.

Experten bedömer därför att domen sannolikt kommer att överklagas.

– Det är ganska stor chans att den kommer att överklagas, till och med från två håll. Det är så ovanligt det här, och hon är en sådan extremt framgångsrik idrottare att det finns många som är angelägna om att det prövas på ett riktigt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer