SVT-experten Anders Blomquist. Foto: Bildbyrån

SVT:s längdexpert ifrågasätter skidförbundet: ”Underligt”

Publicerad

Att skidförbundet vägrar att lämna ut analyser av dopningsprover till Riksidrottsförbundet (RF) äventyrar förtroendet för sporten. Det hävdar SVT-experten Anders Blomquist.
– Svensk skidsport står för ren idrott men det här agerandet gör att man får problem med trovärdigheten, säger han.

Efter att två svenska skidåkare visat höga blodvärden har RF förgäves försökt få till ett möte med Svenska skidförbundet. Trots flera påstötningar har analyserna av blodproverna inte överlämnats.

– Det är väldigt underligt att vi inte fått tillgång till de här siffrorna, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s dopningskommission, till SVT Sport.

SVT:s längdexpert Anders Blomquist tycker att skidförbundets agerande är märkligt.

– Skidåkningen behöver visa att den är ren och då är det full transparens som gäller. Det här beteendet gör att man får problem med trovärdigheten, säger han.

Skidförbundet menar att de gjort en egen utredning och att det de aktuella blodproverna är en icke-fråga. Men Anders Blomquist tycker inte att det räcker som skäl.

– Det håller inte att påstå att det är utagerat. Om RF vill ha svar är det förbundets skyldighet att visa transparens.

FOTNOT: I en tidigare version av den här artikeln uppgavs det att skidförbundet vägrat att lämna ut blodprover till RF. Det var inte korrekt. Korrekt är att man inte har velat lämna ut analyser av blodprover.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer